Antena Meniu Search
x

La 111 ani, Dumitru Comănescu e cel mai vârstnic român și al treilea bărbat longeviv din lume

Vioi, curios şi pus pe glume, chiar şi la 111 ani. Este portretul celui mai bătrân român şi al treilea cel mai longeviv bărbat de pe planetă. S-a născut la începutul veacului trecut, a trăit războaie şi schimbări, dar a învăţat să se adapteze.

De Redactia Observator la 22.02.2020, 23:48
Vezi și
  • Dumitru Comînescu s-a născut în 1908.
  • Bătrânul locuiește în București.

Vioi, curios şi pus pe glume, chiar şi la 111 ani. Este portretul celui mai bătrân român şi al treilea cel mai longeviv bărbat de pe planetă. S-a născut la începutul veacului trecut, a trăit războaie şi schimbări, dar a învăţat să se adapteze. 2020 l-a prins conectat la tenologie.

Bucuros de oaspeţi, Dumitru Comănescu se pregăteşte să-şi ocupe locul de onoare, în mijlocul familiei. Merge ajutat de un cadru, dar se mişcă cu o viteză care ar face invidios orice supercentenar. La 111 ani, este nu doar cel mai în vârstă român, dar şi al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă.

Mitică, aşa cum îi spun prietenii, s-a născut în 1908, în comuna prahoveană Drăgăneasa. Tătăl său, care a fost învăţător, i-a insuflat de mic dragostea de carte.

La începutul anilor '30, tânărul de atunci devenea inginer agronom. L-a avut profesor pe Gheorghe-Ionescu Siseşti, fondatorul Institutului de Cercetări Agronomice din România. A rămas activ până la aproape 90 de ani. Încă de pe atunci, prietenii îl întrebau care este secretul longevităţii sale.

”Ştiţi, dumneavoastră aveţi o etate. Ajungem şi noi la asta? Nu ţuică, mă! Lapte şi miere dacă vrei să trăieşti cât mine”, povestește o vecină.

De 28 de ani, Dumitru Comănescu locuieşte alături de fiica şi ginerele său, într-un apartament din Bucureşti. Este des vizitat de nepoţi şi strănepoţi.

Sofia Alexandrescu, strănepoată: Cel mai mult îşi aduce aminte din copilărie, îşi mai aduce aminte de cum era viaţa la ţară. De experienţele de acum foarte mulţi ani şi e o lume cu totul diferită de acum mai mult de 100 de ani.

Poate şi de aceea, în zilele în care se simte în formă, pune mâna pe telefon şi îşi apelează vecinii pe care îi mai cunoaşte în satul natal.

”Mă întreabă pe mine dacă mai sunt poteci, dacă mai merge lume cu lapte spre oraş şi cu desagii”, spune o vecină.

Însă o zi obişnuită decurge de obicei mai lin, pentru bărbatul de 111 ani. Trezirea la opt, mic dejun, somn, masă de prânz, apoi a doua repriză de somn a zilei.

La 110 ani, Dumitru Comănescu a fost premiat cu 5.000 de lei de Primăria Capitalei în cadrul unui proiect de recunoaştere a cetăţenilor care au depăşit un secol de viaţă. Aşa a intrat şi în atenţia reprezentanţilor Cărţii Recordurilor.

Alexandra Dobre, directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti: Aceste date pe care noi le-am găsit l-au ajutat sau au ajutat ca dumnealui să intre în cursa pentru longevitate la nivel global.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » La 111 ani, Dumitru Comănescu e cel mai vârstnic român și al treilea bărbat longeviv din lume

Breaking News

Scandal de corupție în Parlamentul European. O vicepreședintă a fost reținută într-un dosar în care...

Scandal de corupție în Parlamentul European. O vicepreședintă a fost reținută într-un dosar în care ar fi implicat și Qatarul