Video După şobolani şi căpuşe, parcurile sunt pline acum şi de ţânţari. Bucureştenii trebuie să suporte pe pielea lor înţepăturile
Aleşii se ceartă, iar bucureştenii par blesteamti. Stau cu geamurile închise ca să nu le intre insectele în case. Iar parcurile, după şobolani şi căpuşe, acum sunt pline şi cu ţânţari, de nu se mai poate plimba nimeni pe acolo. Ploile combinate cu temperaturile ridicate au făcut să fie şi mai rău decât era. Explicaţia este că dezinsecţia a început mult prea târziu. Asta pentru că bugetul Capitalei a fost aprobat extrem de greu.
Liniştea din parcuri s-a dus. Acum se aude doar bâzâit de ţânţari. Orice bucăţică de verdeaţă din Bucureşti e plină de insecte. Sunt tot mai multe, după ploile din ultimele zile. Tratamentele de combatere a ţânţarilor trebuiau începute în martie. Doar că nu a fost aşa. Abia la început de iunie s-a dat drumul dezinsecţiei. Şi asta pentru că bugetul capitalei a fost adoptat târziu, iar compania de deratizare nu şi-a primit banii.
"Nu s-a întârziat foarte mult, deoarece a fost şi un an destul de ploios şi răcoros", a declarat Bogdan Pascu, reprezentantul unei firme de igienizare. Pe sistemul "mai bine mai târziu decât niciodată", primim asigurări că e bine şi aşa.
Acum încearcă să dreagă busuiocul. 80 de angajaţi au ieşit la muncă pentru a scăpa Capitala de insecte. "Un tratament durează de principiu 7 zile dacă vremea ne permite", mai spune Bogdan Pascu.
Bucureştenii rămân cu speranţele deocamdată. Până una-alta, trebuie să suporte pe pielea lor înţepăturile. Un tratament de dezinsecţie costă 620 de mii lei, iar bugetul total pentru dezinsecţia şi deratizarea din acest an din Capitală este de aproape 17 milioane de lei. "Unele persoane mai sensibile pot declanşa reacţii intense, până la anafilaxie, şoc anafilactic", a declarat Valentina Boboc, medic de familie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰