Antena Meniu Search
x

E sezon la munca la negru!

In Bucuresti, sute de santiere au nevoie de oameni care sa lucreze mult si pe bani putini. Angajatorii cauta romani dispusi sa trudeasca din greu, fara carte de munca. Patronii scapa de plata unor taxe si impozite, iar zilierii castiga o paine

Vezi și

Lucreaza ilegal si nu se sfiesc sa recunoasca asta. Dimpotriva, unii sunt multumiti si nu ar da veniturile instabile de zilieri, pe o carte de munca. "Pai, da? Mult mai mult. Poti sa iei si 25 de milioane", spune unul dintre muncitori.

Pe cei cinci barbati i-am gasit in plina strada, in centrul Capitalei. E locul unde sa strang, in ficare dimineata si asteapta sa vina un patron sa le dea ceva de munca. Nu se gandesc ca pot fi amendati. Nu iau in calcul nici ca la batranete nu vor avea din ce trai. I-am intrebat ce vor face fara pensie. Teoretic au o solutie, practic nu o aplica. "Sa-si faca pensie privata daca nu. Cotizeaza acolo pe luna si pensia privata am inteles ca e mai buna ca o pensie de stat", a mai spun unul dintre barbati.

Iar ca ei sunt multi. In Buzau, pretul unei zilei de munca se negociza la sange. Multi oameni de la sate prefera sa lucreze cu ziua, in loc sa faca agricultura. Castigul e sigur si parca nici munca nu e asa grea.

Munca la negru ia amploare in timpul verii. Intr-o singura saptamana inspectorii in protectia muncii au identificat, in toata tara, peste 500 de angajati fara carte de munca. "Este un salt peste medie, avand in vedere ca la controalele saptamanale ne situam la 278, 280, hai 300 de persoane fara forme de angajare. In total, s-au aplicat amenzi de doua milioane 6753 lei", a declarat purtatorul de cuvant ai Inspectiei Muncii.

Amenzile se transforma in dosare penale, atunci cand un patron are mai mult de zece angajate fara carte de munca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » E sezon la munca la negru!