Video Echitația face minuni pentru psihic indiferent de vârstă. Un centru din Suceava şi-a redeschis larg porţile pentru iubitorii de cai
Indiferent dacă sunteţi adulți sau copii, o lecție de echitație este oricând binevenită. Dacă aveţi drum prin judeţul Suceava şi sunteţi pasionaţi sau doar curioşi să fiţi iniţiaţi în tainele călăriei, trebuie să ştiţi că în comuna Mitocu Dragomirnei şi-a redeschis porțile centrul de echitaţie. Aici, chiar şi cei care se tem de cai pot învăţa să-şi depăşească teama.
Sonia are 10 ani şi face echitație de la 3 ani. De când s-a urcat pe cal, nimic nu a convins-o să renunţe la acest sport nobil.
''Pe la 7 ani mi s-a dezvoltat o alergie la părul de cal şi a trebuit să renunţ şi acum m-am reapucat de călărie cu o grămadă de medicamente, dar mă bucur că mai pot călări în continuare. Aş vrea să fac performanţă, doar că știu că până acolo mai este mult de muncă.
Şi eşti dispusă să munceşti?
Desigur.''
Evelina Tanasan: Echitaţia e un mod de viața, e un mod de a scăpa din viaţa cotidiană, pentru mine e minunată, nu pot să explic în cuvinte. Am început să mai evit statul pe calculator, odată ce am terminat şi cu orele online.
Turiştii, în căutarea porţiei de relaxare
Centrul de echitaţie nu este însă doar pentru cei care doresc să facă performanţă, ci şi pentru cei care vor să se relaxeze.
Cătălin Siminiuc, administrator centru de echitație: E un loc în care ne simţim bine pentru că avem tot felul de animăluţe, pe care copii nu prea mai au ocazia să le vadă. Ne trântim într-un hamac şi citim o carte, mai stăm pemarginea unui iaz şi admirăm peştii, broscuţele şi urmează să vină bărcuţele.
Locul este ideal pentru cei mici. În mijlocul naturii, alături de cai, aceştia îşi dezvoltă capacităţi ca altruismul şi generozitatea. Iar prin terapie ocupaţională, copiii câștigă atât pe partea de echilibru, cât şi pe partea de atașament.
Anca Ştreangă, Asociaţia "Steaua Sperantei,Suceava": A fost chimia imediată între ei și caii aceștia. De dimineaţă până la călărit, i-au periat, i-au hrănit şi au fost prezenţi până la final, ceea ce a făcut ca această legătură să fie una mai puternică, nu o simplă plimbare cu calul.
''Am învăţat despre căluţi şi i-am călărit.
Şi cum a fost să fii acolo sus pe cal? Nu ţi-a fost frică?
Nu.
Deloc, deloc?
Da, deloc.
Îţi plac caii?
Da.
De ce?
Fiindcă sunt drăguţi şi nu-ţi fac nimic.''
Centrul de echitație are 10 cai şi doi ponei. O şedinţă de echitaţie costă 65 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰