Antena Meniu Search
x

Video Energia verde s-a mutat la stânele din munții vâlceni: "Nu speram niciodată"

După o viață la lumina lumânării, ciobanii care își duc verile în Munții Căpățânii, în Vâlcea, au curent în stâne. Totul este posibil grație unui proiect ce își propune să le facă viața mai ușoară oamenilor care îşi trăiesc mare parte din viaţă la graniţa cu norii. Mai ales că păstoritul riscă să dispară din cauza condițiilor grele de trai. Cu bani strânși din donații, o asociație a instalat panouri solare pe stâne și oamenii pot aprinde becul acum și la peste 1.800 de metri altitudine. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 03.08.2022, 20:54

Vezi și

De aproape 15 ani, doamna Anișoara îşi urcă vitele sus pe munte. De primăvara, cum se topește zăpada și până toamna târziu, muncește, mănâncă și doarme într-o stână veche, din bârne de lemn. Nici nu şi-a imaginat vreodată că va avea lumină acolo. Până azi.

Energia verde s-a mutat la stânele din munții vâlceni

Anișoara, proprietar stână-reporter: - Ne ajută foarte mult panourile pentru că avem iluminat, putem folosi mulgătoarea.

- Veţi avea o muncă mai uşoară acum că va fi curent la stână?

Pe acelaşi subiect

- Da, da, da.

- Speraţi vreodată că o să aveţi curent aici?

- Nu speram niciodată.

Lumina a venit datorită celor de la Asociația "Energia Inteligentă", care au strâns bani din donații, în jur de 70 de mii de euro, să pună panouri pe stânele din Munții Căpățânii.

Prima dată când se vede curent electric la o stână. Într-o perioadă în care păstoritul a devenit aproape o amintire, proiectul "România Tradiţională cu Energie Curată" încearcă să facă mai uşoară viaţa oamenilor care îşi duc traiul în pustietate.

Cioban: Poţi să foloseşti un televizor, să încarci un telefon. Noi am fost obişnuiţi cu sau fără panourile astea. Oricum tot aşa ne-am descurcat, şi nu un an de zile, eu vin aici din 70'. Sunt bune proiectoarele alea cu senzor că se mai aprind şi noapte.

Diana Speretoiu, reporter Observator: În cadrul aceluiași proiect vor fi refăcute şi drumurile de acces către stâne. În total, până la finalul acestui an, se vor amenaja 60 de km de drumuri în zona de creastă a Munţilor Căpăţânii.

Acum doar maşinile de teren pot urca acolo.

Dumitru Chisăliță - inițiatorul proiectului: Renunţăm foarte uşor la tradiţii şi în acelaşi timp şi respingem şi noile tehnologii, respingem noul în general. E foarte important să înţelegem, până nu e prea târziu că tradiţiile trebuie să le păstrăm, la fel cum trebuie să înţelegem că tehnologiile noi sunt în avantajul nostru. Putem să venim cu energie curată, putem să îmbinăm noul cu vechiul.

În total, zece stâne au curent grație acestui proiect.

Achim Băluță, primar Vaideeni: Iată că după mii de ani în care singura lumină a fost focul din vatră, acuma se pot bucura de condiţii optime de trai în aceste stâni. Avem toate stânele funcţionale pe teritoriul nostru. 13 stâni care sunt funcţionale.

Inițiatorii proiectului își doresc să-l extindă și în alte zone din ţară, ajutând astfel la păstrarea tradiţiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Energia verde s-a mutat la stânele din munții vâlceni: "Nu speram niciodată"