Antena Meniu Search
x

Încă un judeţ pe harta focarelor de pestă porcină din România. Sunt 12, în total

Epidemia de pestă porcină pare de neoprit. Încă un focar a fost confirmat într-o localitate din Giurgiu. Astfel numărul judeţelor afectate de prezenţa virusului ajunge la douăsprezece.

Vezi și

Epidemia de pestă porcină pare de neoprit. Încă un focar a fost confirmat într-o localitate din Giurgiu. Astfel numărul judeţelor afectate de prezenţa virusului ajunge la douăsprezece. Animalele bolnave erau crescute într-o curte insalubră iar autorităţile îl suspectează pe proprietar că ar fi de fapt un samsar care a cumpărat porcii dintr-o zonă afectată de pestă africană. Mulţi dintre ceilalţi localnici care ar putea rămâne şi ei fără animale spun însă că pesta africană este o invenţie.

Din poartă în poartă, inspectorii sanitar-veterinari au început să numere porcii. Iniţial, oamenii le-au spus oficialilor că nu au animale în gospodărie. În Satul Brăniştari, localnicii trăiesc din creşterea animalelor. Iar acum judeţul lor a intrat pe harta celor afectate de virusul pestei porcine. Sunt 12, în total. 

În această curte, care semăna mai degrabă cu un depozit de fiare vechi, au fost găsite mai multe animale bolnave. Aşa s-a dat alerta. Proprietarul le-a povestit inspectorilor că săptămâna trecută avea 40 de porci. 

Autorităţile au altă variantă. Animalele bolnave ar fi fost aduse din zonele afectate de pestă, ca să fie vândute în Giurgiu. "Pesta porcină de obicei apare prin comerţul ilegal de animale. Eu bănui ca în curtea respectivă au fost aduse animale din zone cu probleme."

Localnicii se tem că vor rămâne fără porci de Crăciun. Deocamdată însă, oficialii au instituit filtre şi monitorizează situaţia. Nu vor sacrifica încă şi celelalte animale. 

La Brănistari s-au luat acum măsuri de siguranţă. Maşinile care traversează zona sunt dezinfectate şi este interzis transportul animalelor şi produselor din carne de porc în afara localităţii.

Pe de altă parte, la Călăraşi, oraşul unde zilele trecute localnicii şi-au lăsat porcii liberi pe străzi sau i-au ars pe calea ferată, a fost confirmată la analize prezenţa pestei porcine la o fermă clandestină. 

Sunt afectate peste o sută de animale care sunt crescute în barăcile unui fost poligon de tir, aflat chiar pe un teren al Consiliului Judeţean. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri sociale » Încă un judeţ pe harta focarelor de pestă porcină din România. Sunt 12, în total