Video Erori zilnice în anchetele epidemiologice realizate de DSP
Mii de teste efectuate zilnic, date personale incomplete ce ajung la laboratoare, dar şi angajaţi suprasolicitaţi. Toate aceste lucruri duc la erori umane din partea Direcţiilor de Sănătate Publică şi sunt tot mai dese în ultima vreme, odată cu creşterea numărului de cazuri. În plus, în fiecare spital sau instituţie angrenată în lupta COVID operează un alt sistem informatic, ceea ce duce la o comunicare precară.
- Toate DSP-urile din ţară au de prelucrat zeci de mii de teste COVID
- La fiecare estimare se regăsesc şi erori omeneşti, din cauza volumului mare de lucru
- Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator 19
Numărul de cazuri pozitive creşte îngrijorător de la o zi la alta, iar o cifră exactă nu o putem afla. În fiecare zi, la fiecare estimare, regăsim şi erori omeneşti.
''Este un domn ieşit pozitiv, nu am nici adresă, nici CNP, nici număr de telefon'', spune o persoană.
Este doar una dintre problemele apăruze zilnic în timpul anchetelor epidemiologice. Este un caz pierdut, iar carantinarea rămâne doar la latitudinea persoanei respective.
Maria Sava, asistent medical şcolar: Depinde şi de câţi membri sunt în familie. La fiecare membru al familiei avem nevoie de un CNP, de medicul de familie a respectivei persoane, problema e să avem cu cine colabora.
Medicii şi asistenţii sunt nevoiţi să facă muncă de detectiv, pentru a confirma fiecare caz în parte a unei anchete epidemiologice, iar oamenii nu sunt întotdeauna dornici să îi ajute pe reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică.
Mariana Geantă, medic şcolar: M-a înjurat şi a zis să mă duc undeva cu toate anchetele mele că el oricum, eu nu vin să îi dau de mâncare, el trebuie să meargă să-şi ia banii şi merge în oraş. Aceste cazuri trebuie rezolvate, nu le putem lăsa aşa.
Toate DSP-urile din ţară au de prelucrat zeci de mii de teste COVID, în fiecare zi. Din cauza volumului mare de muncă şi a oboselii, zilnic se ajunge ca datele prelucrate să fie eronate.
Horea Timis director DSP Arad: Faptul că se lucrează în foarte multe baze de date, faptul că se lucrează în mai multe sisteme este inevitabil să nu avem erori. Un procent de 5% din ceea ce se trimite sunt erori.
O singură cifră greşită dintr-un număr de telefon sau CNP, ori lipsa unei litere dintr-un nume, poate da peste cap cu totul o anchetă epidemiologică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰