Antena Meniu Search
x

Excursii scumpe, despăgubiri de nimic! O femeie a primit înapoi doar 5 euro, din mii de lei achitate

Oamenii care au rămas fără vacanţele pe care le-au plătit cu mii de euro primesc acum primele despăgubiri. Sumele sunt ridicole. Mai exact, între doi şi cinci euro de persoană.

Vezi și

Se scrie o nouă pagină în istoria turismului românesc. Oamenii care au rămas fără vacanţele pe care le-au plătit cu mii de euro primesc acum primele despăgubiri. Sumele sunt ridicole. Mai exact, între doi şi cinci euro de persoană.

S-a ajuns în această situaţie pentru că, până acum, firmele de turism, indiferent de numărul de vacanţe vândute, erau obligate să aibă o asigurare de maximum 50.000 de euro.

Cristina trebuia să fie astăzi cu familia în Bulgaria. A plătit 1200 de euro către Terra Tourism înainte ca firma să intre în insolvenţă. 

Cristina Condrea, păgubită: "Am aflat că vom fi despăgubiţi cu 5 euro, nu cu 1200 de euro. întrebarea mea e unde mergem cu aceşti 5 euro? Să vedem unde am putea merge 4 persoane cu 5 euro? e vreun bar aproape, vreun magazin? cred că ne putem cumpăra doua-trei ape, să mergem în parc şi să avem şi noi un concediu. din păcate este o bătaie de joc."

Clienţii agenţiei Omnia Turism primesc şi mai puţin: 1 euro şi 84 de cenţi. Şi nu au nicio şansă de câştig în instanţă. 

Adrian Cuculis, avocat: "Asiguratorul a spus conform legii că va asigura suma de 50.000 de dolari pentru o agenţie de turism care putea să vândă şi pachete de 1 milion de euro."

În teorie, diferenţa de bani dintre despăgubire şi suma plătită pentru excursii nu e pierdută. După 10 luni de când patronul agenţiei de turism Omnia s-a sinucis, firma de abia ieri a intrat în insolvenţă. 

Deşi agenţia de turism pare să fie abandonată, iar uşa e burduşită cu citaţii pentru procese, judecătorii au decis că Omnia Turism are potenţial. Mai precis, un expert judiciar va trebui să readucă această firmă pe linia de plutire pentru recuperarea pagubei. O soluţie ar fi ca agenţia să îşi redeschidă uşile, iar toate aceste destinaţii să fie din nou operate. Asta dacă turiştii mai au încredere.

Practic, ar fi nevoie de 8 milioane de euro ca toţi clienţii Omnia să îşi recupereze integral paguba. În practică însă, banii trebuie mai întâi împărţiţi între stat şi bănci. Aşa că cei care vor să fie siguri că pleacă în vacanţă mai degrabă îşi fac propria asigurare. 

Mihuţ Mărculescu, manager subscrieri: "Are garanţia că îşi recuperează suma plătită. este un produs de masă care poate să fie achiziţionat fără foarte multe costuri, poţi să renunţi la două-trei pachete de ţigări ca să îţi cumperi o astfel de asigurare."

33 de agenţii de turism au rămas anul acesta fără licenţă, iar aproape 200 anul trecut. În perioada următoare, şi în România se va aplica o directivă europeană care obligă firmele de turism să asigure toate vacanţele turiştilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Excursii scumpe, despăgubiri de nimic! O femeie a primit înapoi doar 5 euro, din mii de lei achitate