Un sfert de milion de copii din România cresc departe de părinţii plecaţi la muncă în străinătate
Exodul părinţilor peste hotare a lăsat singuri un sfert de milion de copii. În timp ce românii au plecat în masă pentru un viitor mai bun.
Exodul părinţilor peste hotare a lăsat singuri un sfert de milion de copii. În timp ce românii au plecat în masă pentru un viitor mai bun, copiii lor cresc alături de celelalte rude, visând la mama şi la tata. Sunt despărţiri ce lasă urme, atrag atenţia psihologii, care încearcă să spargă cercul vicios.
Ionuţ are 12 ani şi, în fiecare seară, după ce îşi termină temele, aşteaptă să vină mama lui de la serviciu. Împreună cu ea, intră pe internet, să îşi vadă tatăl, plecat de cinci ani în Cehia. Abia de Crăciun, îl va strânge din nou în braţe. "Este cea mai bună perioadă şi cea mai frumoasă. Ce e cel mai greu? Dorul. Îţi e foarte dor de el şi te gândeşti mereu la el."
La fel ca Ionuţ, şi Paula, şi Adelina simt acelaşi lucru: le e greu fără mama lor acasă: "Când ai nevoie de un sfat si nu o găseşti întotdeauna la telefon pentru că lucrează." "Aveam sprijinul familiei, a mai multor mătuşi, nu e ca atunci cand e mama. A venit mama acasa si nu a mai recunscut-o."
Ca ele, sunt în total 250.000 de copii abandonaţi de părinţii care pleacă la muncă peste hotare. Iar statisticile cresc de la an la an. Cel mai mult suferă cei rămaşi şi fără mamă şi fără tată aproape. Iar cele mai frecvente cazuri sunt în nord-estul ţării. Numai în judeţul Suceava, vorbim despre aproape două mii de minori lăsaţi în grija rudelor. Gabriela Alexandrescu, preşedintele Salvaţi Copiii: "Aproape 45% din copiii cu care lucram în această situaţie au părinţii plecaţi de mai bine de 4, 5 ani."
Paradoxal, cel mai adesea, părinţii pleacă tocmai pentru a le asigura copiilor un viitor mai bun. Însă specialiştii atrag atenţia: banii pe care îi trimit şi promisiunile de departe nu compensează rănile emoţionale din sufletele celor mici. Indiferent de vârsta la care aleg să îi lase singuri.
Marius Rusu, psiholog: "Cine îi mai transmite copilului ce e important, cine îi mai transmite copilului că este vrednic de iubit? Discutăm despre un mediu abuziv, despre neglijare."
Perioada de dinaintea plecării este, de asemenea, esenţială. Greşeala cea mai frecventă a adulţilor este că părăsesc familia fără să le explice copiilor situaţia, spun specialiştii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰