Povestea românilor care s-au îmbogăţit cu Bitcoin. Au cumpărat moneda virtuală cu 10 dolari, iar azi valoarea ei e 9.500 de dolari
După lei, euro şi dolari, o nouă monedă îşi face loc în portofelele românilor. O sută de mii de conaţionali au descoperit Bitcoin.
După lei, euro şi dolari, o nouă monedă îşi face loc în portofelele românilor. O sută de mii de conaţionali au descoperit Bitcoin. Şi mulţi s-au îmbogăţit din asta. O singură unitate a ajuns astăzi la peste 9 mii 600 de dolari. Practic, în numai un an, valoarea i-a crescut de peste zece ori. Atenţie, însă, avertizează experţii: odată cu bogăţia, apar şi riscurile.
La 36 de ani, Sergiu Drăgănuş e unul dintre românii care au făcut avere din Bitcoin. A investit toate câştigurile din mediul online în moneda virtuală. Ştia cât riscă: "Am început uşor-uşor să investesc sume mici de bani. Atunci când am auzit prima oară de Bitcoin, preţul era undeva în jurul a 10-12 dolari şi acum a ajuns la peste 9.500 de dolari. Mă consider un om bogat."
17 milioane de monede Bitcoin există acum în lume. În valoare totală de aproape 17 MILIARDE de dolari. Procesul e simplu: de fiecare dată când cineva cumpără Bitcoin, primeşte o banală chitanţă, iar banii îi sunt transferaţi într-un portofel virtual. În Bucureşti există mai multe bancomate speciale.
Deşi pare o simplă bucată de hârtie, ea valorează 2.600 de lei. Echivalentul a 0,075 bitcoini. Aceşti bani pot să fie retraşi prin doar câteva apăsări de tastă. Tot de trei clickuri e nevoie pentru a cumpăra Bitcoin.
George Rotariu are patru bancomate Bitcoin, dar şi propria firmă de tranzacţionare a monedei virtuale: "Mă aşteptam ca mulţi să facă o greşeală, să meargă pe feeling, pe faptul că au câştigat destul, hai să vând. Dar nu, nu intenţionează să le vândă prea curând."
La fenomen se aliniază şi marile magazine de electronice, electrocasnice, foto şi video, care acceptă şi plata cu Bitcoin.
Experţii Băncii Naţionale trag însă un semnal de alarmă: "Volatilitatea este extrem de mare, iar garanţiile legate de aceste evoluţii nu se pot oferi."
Statisticile arată că cei mai mulţi proprietari de Bitcoin sunt în Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Experţii spun că, până la finalul anului, o unitate Bitcoin va valora peste 10.000 de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰