Antena Meniu Search
x

EXPERIMENT Cum să scapi dintr-o maşină scufundată sau distrusă

30 de secunde, maximum un minut. Atât au la dispoziţie pasagerii unei maşini care se scufundă, să îşi salveze viaţa.

Vezi și

30 de secunde, maximum un minut. Atât au la dispoziţie pasagerii unei maşini care se scufundă, să îşi salveze viaţa. Timpul este şi mai scurt dacă autoturismul se răstoarnă. Cum evadăm dintr-o maşină scufundată sau distrusă? Am apelat la specialişti, care ne arată, într-un experiment Observator, ce este de făcut în cazul unui accident similar celui din Caraş. 

"După răsturnare suntem în stare de şoc, dezorientaţi. Important este să ne ne verificăm integritatea fizică." Situaţia este complicată dacă maşina se răstoarnă în timpul accidentului. Pasagerii vor fi atunci cu capul în jos, exact în zona care se umple prima cu apă.

"Primul lucru, trebuie să ne găsim un punct de sprijin, detensionăm centura şi ieşim cât putem de repede către primul geam." Din cauza presiunii apei, uşile rămân blocate. Aşa că singura soluţie este deschiderea unui geam lateral. Aproape toate maşinile au geamuri electrice. Dacă sistemul nu mai funcţionează, atunci trebuie să-l spargem. Un ciocan special care nu costă mai mult de 25 de lei ar trebui să fie în maşina fiecăruia dintre noi. Dacă nu avem aşa ceva atunci putem folosi orice obiect dur aflat la îndemână. Un geam se sparge mai uşor în colţuri, aici este punctul sensibil.

Desigur, dacă maşina este sub apă, operaţiunea va fi mult îngreunată. Nu există o lecţie perfectă de supravieţuire şi totul depinde de orientarea de moment şi de norocul fiecăruia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » EXPERIMENT Cum să scapi dintr-o maşină scufundată sau distrusă