Antena Meniu Search
x

Experiment Observator. Cum arată viaţa fără curent, fără tehnologie şi căldură

Aţi rezista o zi fără curent electric? Dar trei zile? O săptămână? O pană de curent care ar opri şi furnizarea gazelor sau a căldurii ar arunca în haos în oraş ca Bucureştiul în doar câteva ore. De la serviciile de telefonie, la transportul public, totul ar fi paralizat.

Vezi și

Aţi rezista o zi fără curent electric? Dar trei zile? O săptămână? O pană de curent care ar opri şi furnizarea gazelor sau a căldurii ar arunca în haos în oraş ca Bucureştiul în doar câteva ore. De la serviciile de telefonie, la transportul public, totul ar fi paralizat. Experţii în tehnici de supravieţuire ne spun să avem întotdeauna în casă o trusă de necesitate pe care să ne bazăm în caz de calamitate.

Intrate în reflex, cele mai banale activităţi ale fiecăruia s-ar transforma în chin într-o dimineaţă în care curentul electric dispare pur şi simplu.

Relu Nica, expert în tehnici de supravieţuire: Orice metodă de încălzire am avea, se cam duce. Putem sa improvizam o candela intr-o cutie de conserve, punem ulei alimentar, o bucatica de servetel si dam foc, vom avea lumina si caldura.

În aceste momente, telefonul mobil se transformă în cel mai important obiect din casă. În caz de urgenţă majoră, reţeaua de telefonie funcţionează cel puţin o săptămână.

Nu şi telefonul...

Relu Nica, expert în tehnici de supravieţuire: Inchidem internetul si pastram telefonul doar pentru ce este conceput, adica sa dam telefon, sa comunicam cu cei din familie, sa cerem informatii.

Magazinele vor fi închise, aşa că este vital să aveţi în casă o rezervă de alimente neperisabile.

Relu Nica, expert în tehnici de supravieţuire: Paste fainoase, orez, fasole, conserve de carne, conserve cu alimente gata preparate.

Pe stradă, va domni haosul. Un oraş fără mijloace de transport în comun este un oraş paralizat.

Odată cu lăsarea întunericului apar şi pericolele. În casă este bine să avem lanterne, baterii, dar şi lumânări.

Capitala a trecut prin aceste scenarii, dar pe cartiere. In Drumul Taberei, avariile Radet i-au lasat pe oameni in frig. In zona Pantelimon au fost probleme cu reteaua electrica, in subteran, incidente la metrou, iar la suprafata mai multe linii de tramvai au ramas blocate.

Una dintre cele mai mari pene de curent din istorie a lovit New York-ul în 1977. În doar 25 de ore a avut loc un val de jafuri şi revolte. 

În România, în acest moment, aproape trei sute de mii de familii trăiesc fără electricitate. Nu din cauza unei avarii, ci pentru că reţeaua electrică nu a ajuns şi la casele lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Experiment Observator. Cum arată viaţa fără curent, fără tehnologie şi căldură