Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Exportam afine că apoi să le cumpăram la suprapreț

Exportăm zmeură, mure şi afine în străinătate, ca mai apoi să cumpărăm fructe de pădure de peste graniţe la preţuri uriaşe.

de Redactia Observator

la 24.07.2020 , 17:19

  • Odată culese fructele ajung în depozitul Ocolului Silvic.
  • Sunt sortate, ambalate în pungi de 25 de kilograme şi îngheţate.

Sau cumpărăm siropuri, gemuri şi vinuri produse în alte ţări, dar din fructele pe care le-am exportat, evident la un preț de trei ori mai mare. Aşa se întâmplă de ani de zile.

Trei luni pe an, Marius și Maria se mută la 1.300 de metri altitudine, pe vârful Igniș din județul Maramureș, ca să culeagă afine. Aşa îşi câştigă existenţa de ani.

De dimineaţă până seara muncesc din greu ca să culeagă câteva găleţi de fructe de pădure pe care le vând apoi cu opt lei pe kilogram câtre Ocolul Sivic. 

Vezi și

Marius: Îmi place foarte mult pentru că m-au adus părinţii. Într-adevăr e un pic rsicant pentru că trebuie să avem grijă la picioare de vipere, de şerpi. Atunci le place când e foarte cald. Şi îi anunţ şi pe oamnei acre urcă al munte de treaba asta şi să nu inter în afinar, ca să-şi ia boabe de afine să se asiguer al picioare întotdeauna. 

Marius a urcat prima dată pe munte ca să culeagă afine în urmă cu 17 ani, iar în ultimii ani soţia sa Maria i s-a alăturat. 

Maria: De vreo doi ani de zile umblu la afine. E foarte greu pe căldura asta să sati în soare, e foarte obositor. 

Aurelia Şerban are cea mai mare experineţă la culesul afinelor. Face asta de 35 de ani.

Aurelia Șerban: Înainte de a începe frucutele cu două, trei săptămâni verificăm, cum decurg , cum e cu fluturii  dacă nu mănâncă frucette şi venim în fiecare an şi aici şi câştigăm băănuţul pentru iarnă. Am stat şi două, trei luni aici până la sfârşitul afinelor. Recolta nu e atât de multă s-a împuţinat... 

Odată culese fructele ajung în depozitul Ocolului Silvic. Aici sunt sortate, ambalate în pungi de 25 de kilograme şi îngheţate la -40 de grade, pentru ca mai apoi să ia calea străinătăţii.

Roxana Medan, inginer silvic: Anul acesta afinele se vând la export cu 2.000 de euro tona. Este un preţ aproximativ egal cu cel de anul trecut. Nu sunt diferenţe semnificative. 

Capriciile vremii şi dăunătorii au afectat producţia din acest an. Astfel că la export vor ajunge aproximativ 50 de tone de afine, cu 15 tone mai puțin decât deobicei.

Drumul fructelor de pădure nu se termină aici. Afinele exportate se reîntorc în ţară sub formă de importuri, iar apoi sunt omercializate în farmaciile naturiste sub formă de sucuri naturale sau siropuri. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Ştiri sociale » Exportam afine că apoi să le cumpăram la suprapreț