Video Facturile la întreţinere le vor da fiori reci românilor. Costurile la încălzire vor creşte simţitor, în această iarnă
Ne aşteaptă un sezon rece infernal, în care facturile la întreţinere vor exploda. Este avertismentul specialiştilor, care spun că scumpirea gazelor şi electricităţii va avea efect de domino. La Bucureşti si Constanţa, primăriile îşi fac calcule să vadă dacă pot mări subvenţia pentru gigacalorie.
Reporter: Primăria ia în calcul să crească compensaţia pentru gigacalorie?
Nicuşor Dan: Este o discuţie pe care trebuie să o am în consiliul general. E o întrebare foarte serioasă"
La fel de serioase se anunţă şi scumpirile din această iarnă. În timp ce municipalitatea nu s-a hotărât încă ce va face, experţii în energie trag un semnal de alarmă că întreţinerea va costa mai mult cu cel puţin 50%. Scumpirea gazelor este principalul motiv.
"E o consecinţă a ceea ce se întâmplă cu materia primă pentru încălzire şi apă caldă. În zona celor care practic produc energie termică se înregistrează unele dintre cele mai mari preţuri în rândul consumatorilor", a spus Dumitru Chisăliţă, asociaţia Energia Inteligentă.
- Experţii în energie oferă câteva sfaturi pentru a putea reduce costul facturilor. În ultima lună, tarifele la...
- Preţurile mari la gaze şi energie electrică pun în alertă autorităţile. Sprijin financiar, pentru 400.000 de...
- Scumpiri drastice la alimente. Cu banii daţi în 2017 pentru a umple coşul de cumpărături, acum putem plăti doar...
- Ghişeul.ro şi SEAP, nefuncţionale. Cum a fost posibil ca o banală pană de curent să "închidă" sistemul...
- Ucraina va cumpăra cu 600 de milioane de dolari două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria. De ce susţine...
Românii vor plăti mai mult pentru căldură
Iar pierderile imense din Bucureşti contribuie şi ele la un tarif mai mare. În fiecare oră, din ţevile din subteranul capitalei se pierd nu mai puţin de 2500 de tone de apă caldă. Toată această cantitate irosită trebuie suplinită de Elcen, care este nevoită să adauge la fel de multă apă caldă astfel încât aceasta să poată ajunge până la urmă în casele oamenilor. Totul se traduce în costuri suplimentare pe care tot oamenii le plătesc. "Apa care se pierde din reţea, este apa tratată, este apă dedurizată, este apă care trece printr-o epurare chimică. Există un proces de tratare a apei care, sigur, costă", spune Cătălin Tudora, administrator special Elcen.
Bucureştenii se vor mai confrunta cu o problemă. Sistemul de termoficare va ceda şi iarna care vine.
"Ţevile se vor sparge. Unde, cum vom vedea! Câte... cum, vom vedea!", transmite Claudiu Creţu, administrator special Termoenergetica.
Nu doar în Capitală va creşte preţul gigacaloriei. La Constanţa, vârstnicii au început să îşi planifice deja cum îşi vor împărţi pensia la iarnă. Cu toate că şi acolo preţul este subvenţionat de primărie. "Avem motivare să spunem că preţul local nu va mai fi păstrat la 250 pe fondul acestor creşteri semnificative la gaze şi la curentul electric", spune directorul Radet Constanţa, Liviu Popa.
Specialiştii spun că, cel mai probabil, în cele mai multe oraşe, subvenţia va rămâne aceeaşi iar oamenii vor suporta din buzunar scumpirile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰