Meniu
Search
x

Cea mai mare fermă piscicolă din România, distrusă de cormorani

Multă lume s-a distrat în momentul în care Petre Daea, fostul ministru al agriculturii, a dat vina pe cormorani pentru faptul că avem din ce în ce mai puţin peşte în Delta Dunării.

De Redactia Observator la 05.03.2020, 16:49
Vezi și
  • Ferma piscicolă din România a fost distrusă de cormorani.
  • Pescăria de la Cefa producea anual peste o mie de tone de pește.

Multă lume s-a distrat în momentul în care Petre Daea, fostul ministru al agriculturii, a dat vina pe cormorani pentru faptul că avem din ce în ce mai puţin peşte în Delta Dunării.

Numai că exact aceste păsări au reuşit să pună pe butuci cea mai mare fermă piscicolă din ţară, aflată în judeţul Bihor.

Cormoranii și lipsa de reacție a autorităților au închis cea mai mare ferma piscicolă din România. După ce păsările au ajuns să mănânce mai mult crap decât românii, iar pierderile au urcat la aproape un milion de euro pe an, administratorul fermei a decis să pună punct întregii activităţi.

Nicolae Nistor, administratorul fermei piscicole: Am hotărât să suspend activitatea pe o perioadă nedeterminată până în momentul în care o să fim sprijiniţi în acest domeniu. Pierderile au crescut de la an la an, am început cu 3-400 de mii de euro.

În urmă cu un an, fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, propunea, în Parlamentul European, ca aceste păsări protejate de lege să fie vânate, pentru că pun în pericol fermele piscicole.

Nicolae Nistor, administratorul fermei piscicole: Toată lumea a râs sau l-a luat în derâdere pe domnul ministru Daea, dar dânsul avea perfectă dreptate la vremea respectivă. Erau doar la ferma Cefa între o mie şi două mii de cormorani pe zi.

Comisarii Gărzii de Mediu din Bihor au mers în control la Cefa, unde au constatat şi ei că bazinele au fost secate. Pentru moment, administratorului îi este interzis să mai evacueze apa din heleşteie.

Mihai Togor, comisar şef Garda de Mediu Bihor: Am impus trei măsuri, în sensul de a interzice evacuarea apei până la obţinerea actului de reglementare din punct de vedere al apelor.

Convins că acvacultura îl va ruina, administratorul fermei a decis să se reorienteze. Anul trecut, a cumpărat viţei şi vaci pentru carne din rasa Angus, iar acum creşte aproape 300 de vite pe lângă lacurile între timp golite de apă.

Nicolae Nistor, administratorul fermei piscicole: Investiţia în vaci este de peste un milion de euro, iar acum doresc să mai fac încă o investiţie de aproximativ 500 de mii de euro în utilaje agricole.

Înființată în 1905, pescăria de la Cefa se întindea pe 750 de hectare şi punea anual pe mesele românilor peste o mie de tone de pește.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Cea mai mare fermă piscicolă din România, distrusă de cormorani