Antena Meniu Search
x

Video Festivalul aromelor şi gusturilor alese în Mureş: Bucătarii şi-au dezvăluit secretele preparatelor delicioase

Mureşenii au parte în acest sfârşit de săptămână de un festival al mâncărurilor şi târgurilor tradiţionale. Ceaunul cu bunătăți FEST, reuneşte peste 30 de producători locali, care îşi prezintă reţetele culinare învăţate din moşi-strămoşi, în timp ce alţii îşi etalează atelierele meşteşugăreşti. Şi la Buzău, oamenii au parte de multe bunătăţi tradiţionale în cadrul primei ediţii din acest an a târgului Piața Artizanilor. Aici oaspeţii sunt aşteptaţi cu bunătăți pregătite numai din ingrediente naturale. 

de Redactia Observator

la 26.05.2024 , 10:50

Gusturile preparatelor săseşti, româneşti şi maghiare s-au unit într-un melanj unic în cadrul festivalului Ceaunul cu bunătăţi, care a dat naştere bucătăriei tradiţionale din Transilvania.

Cristina Manoilă, organizator pe partea culinară a festivalului: Este un eveniment la prima editie pe care l-am gandit in ideea de a promova gastronomia locala. 

Gospodari: Facem cu gulaş de curcan fiert în bere, o reţetă cu care am câştigat şi o cupă la un concurs de gulaş. 

Vezi și

-Tocăniţă de berbecuţ avem aici şi o servim cu balmos sau cu bulz pe grătar sau cu pâine sau cu ce doreşte omul să mănânce el. 

Pe acelaşi subiect

Festivalul aromelor şi gusturilor alese

La festival, oaspeţii au avut ocazia să înveţe şi cum se făceau vechile covoare la atelierul de ţesut tradiţional.

Szanto Lorant, director executiv Visit Mureș: Ideea acestui festival sau acestui triplu festival a fost de a promova traditiile si valorile, dar si producatorii locali din toate zonele din judetul Mures.

Peste 600 de dansatori au făcut atmosferă la eveniment prin dansuri populare românesti, maghiare, săseşti şi rome. 

Şi la Berca, în judeţul Buzău, se desfăşoară în acest weekend un festival al aromelor şi gusturilor alese, numit Piaţa Artizanilor. În premieră a participat și singurul producător de șofran din judeţ.

Petronela Budea – producător șofran: Am ales aceasta cultura pentru ca ni s-a parut o cultura speciala, unica, mai ales că ştiam că la noi în judeţ nu cultivă nimeni.

Cum de la acest festival nu puteau lipsi dulciurile, în acest proiect a fost cooptat și un producător de ciocolată de casă.

Producător ciocolată de casă: Avem ciocolata de casă tradiţională, avem fără zahăr şi avem ciocolata de specialitate cu miere. 

Iar grătarele au sfârâit toată ziua. Alexandru Ghizdeanu, producător tradițional: Carnati de oaie, pitusca, cea cu compozitie de de babic, un pic picanta

Conceptul de târg deschis la Buzău a luat naștere anul trecut și reunește producători tradiționali din zonă.

Thorsten Kirschner, organizator: Eu cred că avem un potenţial enorm. Avem tot ce ne trebuie la Buzău. Avem acces la agricultură, avem climă cum trebuie, avem şi turişti.

Piața Artizanilor are loc la fiecare două luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Toate firmele, obligate să folosească POS. Credeţi că măsura va combate evaziunea fiscală?
Observator » Stiri sociale » Festivalul aromelor şi gusturilor alese în Mureş: Bucătarii şi-au dezvăluit secretele preparatelor delicioase