Antena Meniu Search
x

Video Festivalul Haferland uneşte destinele a sute de saşi: risipiţi prin lume, pentru ei "acasă" rămâne Transilvania. Klaus Iohannis, oaspete la Criţ

Saşi de pretutindeni şi-au dat întâlnire în inima Transilvaniei şi s-au mândrit cu tot ce au ei mai bun. Timp de trei zile, festivalul Haferland a scos la lumină meşteşuguri, tradiţii şi o istorie care a răzbit de-a lungul secolelor. Oaspeţii au sărbătorit un deceniu de cultură şi tradiţie în Ţara Ovăzului. Printre ei, şi preşedintele Klaus Iohannnis

de Redactia Observator

la 01.08.2022, 08:08

Vezi și

În inima Transilvaniei, în Criţ, un sat cu o istorie de peste 700 de ani, saşi din toată lumea şi-au dat întâlnire pentru un regal al culturii. A fost sărbătoare pe străzi, iar oaspeţii au fost răsfăţaţi. "Noi am plecat în '81 cu părinţii, ne-am întors după Revoluţie. Ne-am implicat cu ajutoare pentru comunitatea săsească rămasă în ţară", povesteşte Werner Schmidt, localnic.

Saşi de pretutindeni, întorşi acasă, în Transilvania

La biserica fortificată, care odinioară îi proteja pe saşi de asediul invadatorilor, ziua a început cu o slujbă. Iar la amiază, s-a petrecut. Obiceiurile, gastronomia, ritualurile bisericești, muzica și dansurile sunt o parte a moștenirii din vechile sate săsești. "Să întreţinem şi să dăm mai departe. Cultura asta cu care ne implicăm noi, întreţinerea bisericilor fortificate, să aibă un spirit, un simţ", spune Michael Folberth, localnic.

Sofia Folberth are 100 de ani şi este o istorie vie a locului. Ştie cel mai bine că identitatea unui popor se poate risipi dacă nu este conservată şi preţuită: "Am fost plecată la 30 de ani în Germania. S-a schimbat după ce a plecat toată lumea. A fost destul de trist. Toate s-au stricat, nu a mai fost rânduiala ca înainte".

Pe acelaşi subiect

Câţiva oameni dedicaţi au grijă ca istoria să nu se piardă. Veronica Schmidt a scris împreună cu fiica ei o carte de poveşti pentru micuţii care locuiesc în comunitate. "Ne-am gândit la un proiect special pentru copiii defavorizaţi din zonă şi prin vânzarea cărţii să contribuim la educaţia lor", mărturiseşte Veronica Schmidt, organizator. "Împreună cu fiica mea, am scris o carte de poveşti. M-am gândit că poveştile sunt acea formă de exprimare a lumii pe înţelesul oricărui copil", adaugă ea. 

Caroline Fernolend este președintele unei fundaţii care aduce la viaţă casele vechi din nu mai puțin de 45 de sate din Transilvania. E născută la Viscri şi şi-a făcut o misiune din a salva rădăcinile acestui colț de Românie. "Satele săseşti au supravieţuit datorită spiritului de comunitate. Vecinătăţile care au existat în fiecare sat aveau obligaţia să ajute fiecare vecin chiar şi când făceau lemne, făceau atâtea grămezi de lemne, câte focuri erau în sat", spune Caroline Fernolend, președinte Fundația Mihai Eminescu Trust.

Klaus Iohannis, discurs la Festivalul Haferland

Oaspete de seamă la festival a fost şi preşedintele României, Klaus Iohannis. "Încă se simte farmecul de odinioară. România este cunoscută şi apreciată ca spaţiu al valorificării şi preţuirii relaţiilor interumane", a declarat preşedintele României. Festivalul Haferland a tras cortina cu un bal grandios. Până la anul, când festivalul va face istorie cu o nouă ediţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Festivalul Haferland uneşte destinele a sute de saşi: risipiţi prin lume, pentru ei "acasă" rămâne Transilvania. Klaus Iohannis, oaspete la Criţ