În Alba, tinerii căsătoriţi şi naşii se întâlnesc de Paşte pe uliţa satului
A doua zi de Paşte este marcată de români printr-o tradiţie străveche. Finii merg la naşi să ciocnească ouă şi să împartă cadouri. Doar că într-o localitate din România, obiceiul este diferit şi spectaculos. În Şugag, Alba, tinerii şi-au dat întâlnire pe uliţă şi au aşteptat să vină la ei naşii.
A doua zi de Paşte este marcată de mulţi români printr-o tradiţie străveche. Finii merg la naşi să ciocnească ouă şi să împartă cadouri. Doar că într-o localitate din România, obiceiul este puţin diferit şi extrem de spectaculos. În Şugag, Alba, tinerii căsătoriţi în ultimul an şi-au dat întâlnire pe uliţa satului şi au aşteptat să vină la ei naşii, împreună cu alte persoane apropiate. Ceremonialul se numeşte "statul la vase".
Pe Valea Sebeşului, în comuna Şugag, un obicei unic în ţară este păstrat cu stăruinţă de oamenii locului.
Tinerii căsătoriţi şi naşii se întâlnesc de Paşte în curtea bisericii
An de an, în curtea bisericii, tinerii proaspăt căsătoriţi primesc daruri alese cu grijă de rude şi prieteni.
Tinerii în port popular primesc vase utile în orice gospodărie. Şi, conform tradiţiei, vor face dovada că le folosesc cu nădejde.
Bătrânii povestesc că, tot cu ajutorul comunităţii, şi-au făcut "botezul" în bucătărie.
Un localnic spune că "cei care n-au mers la nuntă veneau de obicei la statul la vase ca să îşi dea darul tinerilor căsătoriţi. Uneori primesc mai multe vase decât primesc la nuntă".
Obiceiul "statului la vase" are o vechime de câteva sute de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰