Antena Meniu Search
x

Firmele caută angajaţi în Asia. Pe un şantier din Bucureşti, lucrează zeci de vietnamezi

Pe şantierele din Europa se vorbeşte română, la noi, în Bucureşti, începe să răsune vietnameza.

Vezi și

Pe şantierele din Europa se vorbeşte română, la noi, în Bucureşti, începe să răsune vietnameza. Din cauza lipsei de personal din ţară, firmele de construcţii aduc tot mai mulţi angajaţi din Asia. Nu sunt neaparat mai pricepuţi, dar muncesc cu spor pentru salarii de câteva ori mai mari decât la ei în ţară.

Pe acest şantier din nordul Capitalei, limba oficială este...vietnameza. 22 de muncitori asiatici lucrează la reabilitarea unui bloc. Giap Van Yen este şeful lor şi singurul care vorbeşte engleza. El este şi translatorul grupului. Spune că banii l-au adus în România. În Vietnam ar fi câştigat puţin peste 100 de dolari. Aici primeşte de şase ori mai mult. 

Le place ţara noastră, dar nu iau în calcul să rămână aici. O singură firmă de construcţie din Capitală are, în momentul de faţă, pe şantiere, 53 de muncitori vietnamezi. Fiecare este plătit cu salariul mediu brut pe economie, adică 4.500 de lei. 

În România este un deficit mare de muncitori în construcţii. Românii fie au plecat în occident pe salarii triple, fie se mulţumesc cu ajutorul social, aşa că multe companii caută acum personal în Asia. 

În prezent, aproape 16 mii de oameni care lucrează în România sunt din afara spaţiului european şi puţin peste 12 mii sunt din Uniunea Europeană. Cei mai mulţi sunt în construcţii, comerţ şi şantiere navale.

În general, românii sunt plătiţi la jumătate. Legislaţia îi descurajează pe angajatori să aducă forţă de muncă din afara Uniunii Europene. Un vietnamez trebuie plătit cel puţin la salariul mediu brut pe economie. Dacă are şi calificare, salariul creşte de patru ori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Firmele caută angajaţi în Asia. Pe un şantier din Bucureşti, lucrează zeci de vietnamezi