Antena Meniu Search
x

Video ”Flori la Castel”, seria de documentare care salvează istoria. Castelul lui Alexiu Pocol din Maramureș, o bijuterie arhitecturală în ruină, va fi restaurat

Un designer român de flori și-a propus un experiment interesant: să îmbine pasiunea pentru flori cu istoria adevărată a marilor români. Rezultatul: o serie de documentare prin care scoate la iveală adevărul dincolo de mit și pune în valoare clădiri de patrimoniu, distruse de nepăsare.

de Redactia Observator

la 18.12.2021, 21:39

Vezi și

Aflat la al șaselea episod, documentarul serial Flori la Castel spune povestea reală a lui Vlad Țepeș.

Cristina Moldovan, inițiatoarea proiectului: ”Către publicul larg din România vrem să le transmitem cât de important e sa ne cunoaștem istoria”

Şi e important şi ca milioanele de turiști, fascinați de mitul lui Dracula, să afle adevărul despre rolul său real în istorie.

Vasile Lupașc, istoric: ”Romania are un brand absolut uriaș în Vlad Țepeș și în Dracula. La o căutare pe Google îți dă mai multe rezultate decât Superman sau Războiul stelelor, iar noi nu îl folosim ca brand de țara”.

Pe acelaşi subiect

Flori la castel, o serie de documentare despre domnitori români și castele căzute în uitare

Fiecare episod din documentarul Flori la Castel spune povestea unui personaj emblematic și a unor locuri încărcate de istorie. Totul, pentru un scop nobil.

Cristina Moldovan, inițiatoarea proiectului: ”Încercarea de a salva un patrimoniu aflat în suferință, un patrimoniu mult prea puțin cunoscut și pentru a pune pe hartă cât mai multe obiective turistice importante”.

Un exemplu este castelul lui Alexiu Pocol, om politic, patron de mine și învățător în perioada interbelică. Este cel care a donat 3 kilograme și jumătate de aur pentru fabricarea coroanei reginei Maria.

11 milioane de lei pentru restaurarea castelului lui Alexiu Pocol

Prezentarea bijuteriei îngenuncheate de timp a mobilizat autoritățile locale. Au promis că vor reconstrui castelul pentru a-l reda circuitului turistic.

Cristina Moldovan, inițiatoarea proiectului: ”La 7 luni de la difuzarea episodului, autorizația de construcții este deja emisă si primele fonduri sunt deja dedicate”.

Aproape 11 milioane de lei va cheltui Primăria Baia Mare pentru renovarea frumosului castel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » ”Flori la Castel”, seria de documentare care salvează istoria. Castelul lui Alexiu Pocol din Maramureș, o bijuterie arhitecturală în ruină, va fi restaurat