Antena Meniu Search
x

Fostul director al CNADNR, Narcis Neaga, pus sub control judiciar pe cauțiune de 300.000 lei

Procurorii DNA au dispus, față de fostul director al CNADNR, Narcis Neaga, măsura controlului judiciar pe cauțiune în valoare de 300.000 lei

Procurorii DNA au dispus, față de fostul director al CNADNR, Narcis Neaga, măsura controlului judiciar pe cauțiune în valoare de 300.000 lei, fiind cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

"Narcis Neaga va depune o cauțiune în valoare de 300.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția PÎCCJ—DNA sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei de 300.000 lei, în favoarea PÎCCJ — DNA. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile. Inculpatului Neaga i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă", se arată într-un comunicat al DNA postat miercuri seară pe site-ul instituției.

Procurorii susțin că, în 15 mai 2014, Narcis Neaga, în calitate de director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (CNADNR), a procedat la suspendarea abuzivă a unui contract de servicii privind ''Supervizare Autostrada Orăștie — Sibiu' și a plăților aferente acestuia, cu încălcarea dispozițiilor contractuale, a condițiilor FIDIC (Federația Internațională a Inginerilor Consultanți) și a dispozițiilor legale", se arată în comunicat.

Articolul continuă după reclamă

DNA precizează că, ulterior, acesta a desemnat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pentru a superviza lucrările de construcție a autostrăzii și pentru a îndeplini obligațiile contractuale în perioada de desfășurare a contractelor de lucrări privind: ''Proiectare și execuție Autostrada Orăștie — Sibiu, Lot 3: km 43+855 — km 65+965', ''Proiectare și execuție Autostrada Orăștie — Sibiu, Lot 3: km 65+965 — km 82+070'.

"Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare în condiții nelegale și a refuzat plata facturii emisă de către liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și, pe cale de consecință, în mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene). Ulterior, printr-o Sentință arbitrală, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a admis în parte cererea formulată de liderul asocierii care asigurase inițial serviciile de supervizare a lucrărilor și a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum și a penalităților de întârziere, calculate de la 15 mai 2014 până la 23 decembrie 2014, data înregistrării cererii arbitrale", se spune în document.

Anchetatorii au reținut că toate aceste acțiuni au avut drept consecință directă plata, de la bugetul de stat (și nu din fondul de coeziune), către liderul asocierii căreia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de peste 3,1 milioane lei (reprezentând prețul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 — decembrie 2013), a penalităților aferente, precum și plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendării contractului de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov).

"Prin suspendarea și respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul (societatea executantă a lucrărilor de construcție) care, în acest mod, a beneficiat de închiderea neconformităților și avizarea la plată a situațiilor de lucrări, în condițiile în care supervizorul suspendat constatase deficiențe de execuție și utilizarea de materiale necorespunzătoare. Mai mult, prin suspendarea contractului și înlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu încălcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului și nepreluarea documentelor de la supervizorul inițial, noul supervizor desemnat a fost pus în imposibilitatea urmăririi lucrărilor. Faptul că după suspendarea contractului de supervizare, într-o perioadă scurtă au fost găsite soluții pentru închiderea neconformităților și aprobarea la plată a lucrărilor denotă că scopul suspendării contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontării unor lucrări neconforme", au constatat anchetatorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, dispus pentru 60 de zile, Narcis Neaga trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la DNA și la Secția 3 Poliție București ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la Secția 3 Poliție, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat; să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; să nu se apropie de ceilalți inculpați/alți participanți la comiterea infracțiunii/ martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.

"Inculpatului Narcis Neaga i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", precizează DNA.

Fostul director al CNADNR Narcis Neaga s-a prezentat miercuri la sediul DNA în dosarul privind autostrada Sibiu - Orăștie, au declarat surse judiciare.

Conform surselor, el a fost citat în calitate de suspect.

Pe 8 decembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor CNADNR a decis înlocuirea lui Narcis Neaga cu Cătălin Homor la conducerea companiei, ordinul în acest sens fiind semnat de ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri sociale » Fostul director al CNADNR, Narcis Neaga, pus sub control judiciar pe cauțiune de 300.000 lei