Fostul şef al CJ Prahova Florin Anghel şi fiica lui Mircea Cosma, cercetaţi în dosarul ”Ciuperceasca”
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Florin Anghel şi Andreea Cosma, fiica lui, sunt urmăriţi penal pentru vânzarea subevaluată a cazărmii ”Ciuperceasca”
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Florin Anghel, un fost director al Parcului Industrial Plopeni şi Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, sunt urmăriţi penal pentru vânzarea subevaluată a cazărmii ”Ciuperceasca”, intrată în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu MApN.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DNA, Florin Anghel, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova la data faptelor, este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu, Dănuţ Marcel Cornea, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Parcului Industrial Plopeni la data faptelor, împuternicit cu atribuţii de director general, pentru abuz în serviciu, iar Andreea Cosma, notar, este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu.
Astfel, conform DNA, în anul 2008, Dănuţ Cornea, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Plopeni Industrial Parc S.A, ce aparţine Consiliului Judeţean Prahova, a semnat nouă contracte de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat loturi din cazarma”Ciuperceasca”, o fostă unitate militară cu o suprafaţă de peste 40 de hectare de teren, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacţiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean Prahova, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Procurorii susţin că vânzarea terenurilor la un preţ cu mult sub valoarea lor reală a fost făcută de Dănuţ Cornea la îndemnul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată, Florin Serghei Anghel, care, depăşindu-şi competenţele legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea era împuternicit să vândă integral activul ”Cazarma 1375 - Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale.
Conform anchetatorilor, în derularea acestor tranzacţii cei doi au fost ajutaţi de către notarul Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, care a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova atât înainte de mandatul lui Florin Anghel, dar şi după încheierea mandatului acestuia, în 2008.
Procurorii mai spun că notăriţa Andreea Cosma ”a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.
Anchetatorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 - 04 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.
”Totodată, activităţile menţionate au dus la obţinerea unor foloase necuvenite de către reprezentanţii mai multor societăţi comerciale care au achiziţionat diverse părţi ale activului menţionat la valori sub preţul de piaţă practicat în perioada respectivă”, se arată în comunicatul DNA.
Tranzacţiile cu terenurile fostei cazărmi militare Ciuperceasca au fost semnalate încă din anul 2011 într-un raport al Curţii de Conturi.
Pe lângă vânzarea subevaluată a terenurilor fostei unităţi militare, Dănuţ Cornea este suspectat că în perioada decembrie 2005 - iulie 2008, a prejudiciat S.C. Plopeni Industrial Parc S.A. aprobând, în calitate de şef al instituţiei, plăţi pentru investiţii care nu aveau niciun temei şi nu au adus niciun beneficiu parcului industrial.
Astfel, conform anchetatorilor, Cornea a semnat un contract de servicii, în valoare de 55.112,58 lei, având ca obiect investiţii care nu erau benefice societăţii, cu o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate
Totodată, Dănuţ Cornea a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 31.725,22 lei, având o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate
Procurorii au descoperit, de asemenea, că Dănuţ Cornea a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, având ca obiect investiţii la un bun care nu aparţinea parcului industrial şi nu erau benefice activităţii acestuia, la o valoare mai mare decât valoarea estimată.
Totodată, Cornea ”a angajat societatea la plata unor servicii de consultanţă juridică şi contabilă, în baza a opt contracte şi a unui act adiţional, documente pe care le-a semnat fără existenţa unor referate de necesitate şi fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică. În acest mod societatea a fost păgubită cu suma de 154.857,80 lei, fiind obţinute foloase necuvenite pentru părţile contractante”, se mai precizează în comunicatul DNA.
Procurorii au stabilit în acest dosar un prejudiciu total produs în dauna S.C. Plopeni Industrial Parc S.A de 18.694.990,34 lei, ce include prejudiciul cauzat prin vânzarea activului ”Ciuperceasca”.
Florin Anghel, Dănuţ Cornea şi Andreea Cosma au fist audiaţi, joi, la DNA Ploieşti în acest dosar.
Florin Anghel este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Prahova. El a condus Consiliul Judeţean în perioada 2004-2008, iar între 2008 şi 2012 a fost deputat din partea PDL, dar şi prim-vicepreşedinte al PDL Prahova, organizaţie condusă în acea perioadă de Roberta Anastase.
În 2012, Florin Anghel s-a retras din viaţa publică, iar în colegiul în care el a fost deputat a candidat fiul său, Alexandru Anghel. Acesta nu a fost ales parlamentar, pierzând în favoarea candidatului USL de la acea vreme, deputatul Virgil Guran.
Dănuţ Cornea a fost şi consilier judeţean PNL, membru în Comisia pentru administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor.
Andreea Cosma este al treilea membru al familiei Cosma pus sub acuzare de DNA pentru fapte de corupţie. Tatăl său, preşedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fratele său, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt cercetaţi de DNA în mai multe dosare, pentru mai multe infracţiuni precum luare de mită, trafic de influenţă sau sprijinirea unui grup infracţional organizat.
Într-un raport al Curţii de Conturi Prahova din anul 2010 se arăta că Parcul Industrial Plopeni, la care unic acţionar este Consiliul Judeţean Prahova, a fost prejudiciat cu suma de 4.874.686 euro, în urma unei tranzacţii imobiliare făcute în perioada mai – iunie 2008, tranzacţie în cadrul căreia peste 40 de hectare de teren au fost vândute fără evaluare şi fără licitaţie.
Conform sursei citate, în anul 2008 Parcul Industrial Plopeni a vândut 402.412 metri pătraţi de teren, iar pentru vânzarea acestuia Adunarea Generală a Acţionarilor ”a stabilit şi a aprobat preţul de vânzare fără aprobarea acestora şi fără a impune organizarea unor licitaţii publice”.
Potrivit raportului Curţii de Conturi de atunci, terenul care a făcut obiectul vânzării a fost preluat, prin HG nr. 118/206.01.2006, de la Ministerul Apărării Naţionale în domeniul public al statului şi în administrarea Consiliului Judeţean cu valoarea de 15 euro/mp. Înainte de a fi vândut, acest teren a fost evaluat la 1,18 euro pentru un metru pătrat, ”în condiţiile în care terenul nu s-a degradat”, se arăta în raportul Curţii de Conturi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰