Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Fructele gata feliate ne pot pune în pericol sănătatea. Semnalul de alarmă tras de medici

Fructele cumpărate gata tăiate ne pot pune în pericol sănătatea! Este avertismentul medicilor, care spun că în mărul, pepenele sau ananasul la caserolă se pot dezvolta bacterii.

de Redactia Observator

la 13.06.2018 , 20:52

Fructele cumpărate gata tăiate ne pot pune în pericol sănătatea! Este avertismentul medicilor, care spun că în mărul, pepenele sau ananasul la caserolă se pot dezvolta bacterii.

Tăiate în prealabil şi puse în caserole. Este noua formă sub care sunt vândute fructele în magazine. Pentru clienţi, pare soluţia convenabilă. Au ocazia de a vedea fructul pe dinăuntru înainte să-l cumpere. Există însă şi riscuri.

Adrian Marinescu, medic:

Vezi și

Pentru fructele tăiate, şansa e mai mare să se altereze, să se contamineze.

O confirmă şi un studiu realizat de cercetătorii americani. Cazurile de toxiinfecţie alimentară sau infectare cu salmonella sunt mai frecvente în cazul celor care mănâncă fructe gata feliate. La fel şi în cazul salatei la caserolă. Inevitabil, produsele vor fi atinse de mai multe mâini, ceea sporeşte riscul unei contaminări.

Adrian Marinescu, medic:

În momentul în care nu ne spălăm pe mâini şi manipulăm fructele, că le tăiem, că le folosim şi pe urmă le mâncăm, chiar dacă spălăm fructele în sine, dacă nu ne spălăm pe mâini putem noi să contaminăm fructele şi în felul ăsta ajungem să facem toxiinfecţie alimentară.

Este un pericol pe care îl intuiesc şi mulţi dintre clienţi.

Contaminarea nu este singurul pericol. Un fruct gata tăiat se va degrada mai repede decât unul rămas întreg. Chiar dacă nu ne îmbolnăveşte, îşi pierde calităţile nutritive.

Florin Bălănică, nutriţionist:

Dacă am trăiat un fruct, este bine să-l consumăm integral. Există tot felul de caserole sau modalităţi de a le păstra, dar le sugerez pacienţilor mei să nu facă acest lucru sau dacă o fac, să consume acel fruct maximum a doua zi.

Nutriţioniştii spun că proprietăţile antioxidante ale fructelor se pierd la câteva ore după ce au fost tăiate, dacă stau la temperatura camerei. Zeama de lămâie poate opri procesul de oxidare, însă nu pentru mult timp. Păstrate la frigider, fructele pot rezista nealterate cel mult două zile.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Fructele gata feliate ne pot pune în pericol sănătatea. Semnalul de alarmă tras de medici