Fructele şi legumele crescute cu ajutorul chimicalelor, un adevărat pericol pentru sănătatea noastră
În Braşov, specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare au trecut la verificarea lor. Din fericire, rezultatul a fost îmbucurător. Legumele şi fructele din pieţe şi supermarket-uri sunt bune de consum.
În Braşov, specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare au trecut la verificarea lor. Din fericire, rezultatul a fost îmbucurător. Legumele şi fructele din pieţe şi supermarket-uri sunt bune de consum.
Primul test a fost făcut pe o roşie cumpărată din supermarket de reporterii Observator. Medicii sanitar veterinari au verificat însă şi roşiile vândute la tarabele din pieţe. Acolo, valorile au fost uşor mai ridicate, dar... în limitele admise. De testare nu au scăpat nici piersicile.
Specialiştii spun că, de obicei, niveluri ridicate ale nitraţilor se găsesc în unele legume şi fructe ale producătorilor locali. Şi asta se întâmplă în cazul în care este folosit mai mult îngrăşământ decât ar trebui, pentru ca produsele să crească mai repede.
Dorin Enache, director DSVSA Braşov:
Nitraţii ingeraţi se transformă, în contact cu sucurile gastrice, în nitriţi. În anumite situaţii se pot transforma şi în trozamine. Sunt substanţe care au un potenţial cancerigen. Prin efect cumulativ, genul acesta de produs chimic, într-adevăr poate avea efecte asupra stării noastre de sănătate.
Medicii sanitar veterinari din Braşov spun că vor face astfel de teste în toate pieţele şi supermarket-urile din judeţ. În cazul în care sunt descoperite produse cu valori depăşite de nitraţi, acestea vor ajunge la laborator pentru analize amănunţite. Iar legumele şi fructele cu probleme vor fi retrase de pe piaţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰