Antena Meniu Search
x

Video Ţara care "face legea" pe rafturile cu mere din România. Cât de greu e pentru un producător local să ajungă cu marfa în supermarket

România are mere, dar Polonia are mai multe. Şi mai ieftine. Aşa că nu e de mirare că un fruct din 10 vine de acolo. Pomicultorii români se plâng că nu reuşesc să ţină pasul cu concurenţa. Primesc bani puţini de la stat, nu au depozite, iar livezile nu mai au acelaşi randament. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 09.01.2023, 21:01

Vezi și

Cornel Diţescu are cinci hectare de meri, în Dâmboviţa. Producţia este bună, însă doar în piaţă îşi poate vinde marfa. Fructele lui nu sunt la fel de arătoase ca cele din import. "Noi avem desfacere la Piaţa Obor de foarte mult timp şi mai vindem de acasă. La supermarket trebuie să ai marfă foarte bună, de calitate. Este puţin cam greu să ajungi să intri în sistemul lor", spune Cornel Diţescu, pomicultor. 

Merele din Polonia, vândute în ţara noastră

Chiar dacă în ultimii ani producţia de mere din România a crescut cu aproape 20%, tot importăm 18% din necesar. 80% vine din Polonia. "În duelul fructelor, Polonia "ne bate măr". Este cel mai mare producător din Europa şi asigură 30% din consumul anual în Uniune. România în schimb produce doar 5%, deşi suntem al treilea cel mai mare cultivator după suprafaţă, cu 50.000 de hectare. Pentru comparaţie, Polonia are meri pe o suprafaţă de trei ori mai mare. Nu e deci de mirare că 12 din 100 de mere pe care le găsim la tarabe sau în supermarketuri sunt importate de acolo", arată Lucia Cujbă, reporter Observator.

Producătorii spun că statul nu-i ajută suficient. În Polonia, subvenția la hectar este și de trei ori mai mare ca la noi. În aceste condiţii, pomicultorii de acolo își permit să vândă sub prețurile din România. "În anii în care nu-şi vând marfa, statul intervine şi le subvenţionează marfa", a explicat Cornel Diţescu, pomicultor. 

Pe acelaşi subiect

"Pomicultorii au transmis faptul că pentru un kilogram de mere, cheltuiala lor reprezintă cam 2 lei. Atât timp cât statul nu se va implica atât prin subvenţii, cât şi prin crearea unor depozite în care aceste fructe să fie păstrate pe tot parcursul anului, nu se vor întâmpla schimbări majore", susţine Costel Stanciu, preşedintele asociaţiei ProConsumatori.

"Ar trebui pentru mărul românesc să investească mai mult ai noştri", crede un bărbat. "Nici nu ştii cum să le deosebeşti pe cele româneşti de cele străine, din Spania, Italia şi de unde mai vin ele", mărturiseşte un altul. "Supermarketurile aduc de afară pentru că producătorii nu pot să facă contract", adaugă o femeie.

Criză de forţă de muncă

În plus, pomicultorii nu mai au nici cu cine să muncească livezile. Jumătate dintre acestea sunt bătrâne, cu un randament la hectar foarte redus. "Plantaţiile vechi nu mai fac fructe de calitate şi piaţa cere fructe de calitate", spune Cornel Diţescu, pomicultor. "Fermierii români vând către polonezi mere pentru industria cosmeticelor, pentru realizarea unor sucuri care se întorc în România", a precizat Costel Stanciu, preşedintele asociaţiei Pro Consumatori.

Consumul de mere din România este de 32 kg pe cap de locuitor. Preţul unui kilogram de mere româneşti porneşte de la 4 lei, mai scump cu aproximativ 50 de bani faţă de anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Ţara care "face legea" pe rafturile cu mere din România. Cât de greu e pentru un producător local să ajungă cu marfa în supermarket