Antena Meniu Search
x

Generaţia Boomerang. Unul din 6 tineri din România se întoarce să locuiască împreună cu părinţii

În România, a apărut generaţia boomerang. Sunt tinerii care au plecat de lângă părinţi pentru a-şi câştiga independenţa, dar au ajuns să se întoarcă. În România, unul din şase tineri revine în familie, iar principalul motiv rămâne lipsa banilor.

Vezi și

În România, a apărut generaţia boomerang. Sunt tinerii care au plecat de lângă părinţi pentru a-şi câştiga independenţa, dar au ajuns să se întoarcă. Unii au fugit de griji şi responsabilităţi. Alţii, n-au avut de ales. În România, unul din şase tineri revine în familie, iar principalul motiv rămâne lipsa banilor.

Ionela Crişan este studentă. Locuieşte de trei ani în Capitală. Până la 22 de ani a schimbat trei locuinţe şi trei locuri de muncă. Recunoaşte că viaţa într-un oraş atât de mare nu a fost niciodată uşoară.

IONELA CRIŞAN, studentă:

Acasă nu plăteşti nimic, eşti lângă ai tăi, mâncare caldă, nu este atâta stres că trebuie să merg să plătesc şi factura aia, trebuie să ajung şi acolo, trebuie să mă duc şi la job. Acolo e mama, care le face pe toate, mama care este o eroină. 

În Romania din cei peste 3,3 milioane de tineri, cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, peste 40% aleg sa locuiasca in continuare cu părinţii. Si chiar daca pleaca, unii se si intorc. Si asta pentru ca, arata statisticile, 1 din 6 tineri se intoarce la parinti pentu ca ar avea probleme financiare.

Pierderea jobului sau problemele în dragoste sunt alte motive care îi întorc pe tineri din drum. Georgian ştie deja că va ajunge tot acasă după facultate.

Întoarcerea în familie depinde şi de distanţa dintre părinţi şi copii, spun specialiştii.

ADRIAN MAJURU, antropolog:

Un astfel de rezultat s-ar putea sa se refere cu precadere la o migratie interna in vatra marilor orase unde tinerii se intorc de fapt la casa unde au copilarit dar este in acelasi oras.

Alexandra este din provincie şi spune că, indiferent de obstacole, nu ar putea să locuiască din nou cu părinţii.

Specialiştii spun că efectul boomerang poate lăsa urme. 

ADRIAN MAJURU, antropolog:

Afecteaza. Independenta se cucereste prin performantele in cariera si prin curajul de a lua decizii.

România este printre primele ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul tinerilor care locuiesc cu părinţii. La polul opus se află Danemarca, Suedia sau Finlanda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Generaţia Boomerang. Unul din 6 tineri din România se întoarce să locuiască împreună cu părinţii