Antena Meniu Search
x

Zăpada şi gerul de la sfârşit de martie înjumătăţesc producţia de legume autohtone

Legumele şi fructele româneşti vor fi mai scumpe, atât la vedere, cât şi ca preţ! Gerul din ultima perioadă a făcut prăpăd în solarii.

Vezi și

Legumele şi fructele româneşti vor fi mai scumpe, atât la vedere, cât şi ca preţ! Gerul din ultima perioadă a făcut prăpăd în solarii. Răsadurile de roşii, salată şi castraveţi au îngheţat. Agricultorii se aşteaptă ca producţia să fie la jumătate faţă de anul trecut. Aşa că, cel mai probabil, vom cumpăra mai mult fructe şi legume de import.

"Ia uitaţi ce a rămas din cauza vremii! Acum trebuiau să fie mari, să aibă boboci, să le plantăm în grădină şi ni le-a distrus gerul." În judeţul Giurgiu, agricultorii au cultivat roşii cu ajutor de la stat. Însă răcirea bruscă a vremii le-a distrus toată munca. "Trebuiau să fie 5-6 tone de roşii. Acum nu mai este nici măcar o găleată de roşii, nu mai putem să culegem din firele astea distruse de ger." 

Familia Radu cultivă legume de ani de zile. Oamenii spun că vremea n-a fost niciodată atât de periculoasă pentru plante. După ce au rămas fără răsadurile de roşii, au fost nevoiţi să planteze unele noi. Altă muncă, alţi bani cheltuiţi.

La ora actuală, roşiile ar fi trebuit să fie chiar şi de patru ori mai mari decât acum. Aşa arată, însă, după ce au fost lovite de ger. De aceea, agricultorii estimează că se vor coace abia în luna iunie, cu o lună mai târziu decât în mod normal.

Pe acelaşi subiect

Când vine vorba despre salata verde, pierderile sunt şi mai mari. Ca să mai salveze câteva răsaduri din calea gerului, oamenii încălzesc solariile cu butelii. 

Agricultorii estimează că producţia va fi la jumătate faţă de anul trecut. Asta înseamnă preţuri mai mari pe tarabe şi la rafturi.

Ca să acoperim deficitul de legume şi fructe după vremea rea, va trebui să importăm şi mai mult. În condiţiile în care, în prezent, aproape o treime din roşiile de pe piaţă provin din Turcia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Zăpada şi gerul de la sfârşit de martie înjumătăţesc producţia de legume autohtone