Antena Meniu Search
x

Ginecomastia sau creşterea nefirească a sânilor la bărbaţi, o problemă şi la români

O boală a vremurilor moderne afectează tot mai mulţi bărbaţi şi în ţara noastră. Ginecomastia - sau creşterea nefirească a sânilor - e pusă pe seama obezităţii, a consumului de alcool şi de droguri, dar şi a alimentelor de proastă calitate, bogate în hormoni.

Vezi și

O boală a vremurilor moderne afectează tot mai mulţi bărbaţi şi în ţara noastră. Ginecomastia - sau creşterea nefirească a sânilor - e pusă pe seama obezităţii, a consumului de alcool şi de droguri, dar şi a alimentelor de proastă calitate, bogate în hormoni. Soluţia estetică e, desigur, operaţia. Însă dincolo de complexe, boala poate duce şi la alte afecţiuni grave. Inclusiv tumori.

Silviu este doar unul dintre sutele de tineri care suferă de ginecomastie. Mai exact sânii lui au crescut excesiv.  Problemele au început în copilărie. Diagnosticul medicilor: dereglări hormonale cauzate - în cazul lui Silviu - de alimentaţie. 

"Această problemă, din câte am aflat, apare din cauza hormonilor din alimente", spune pacientul.

"Aproape toate alimentele sunt bogate în estrogen, mai nou. Junk food-ul, tot junk food-ul este plin de estrogen. Laptele de soia, a început şi brânza din soia, tofu, hummusul, seminţele de in, cereale integrale", spune diabetologul Oana Dumitrache.

Estrogenul este hormonul întâlnit în cantităţi mai mari, la femei. Testosteronul - la bărbaţi. Când apar dezechilibre, atât femeile, cât şi bărbaţii, au de suferit. Dacă dereglările pot fi normale în perioada de pubertate, şi se rezolvă de la sine, după o anumită vârstă, încep să afecteze sănătatea.

Creşterea nivelului de estrogen la bărbaţi, de exemplu, poate duce şi la alte afecţiuni serioase: sterilitate, probleme cu prostata sau chiar tumori. Cât despre cauzele acestui dezechilibru hormonal, pe primele locuri sunt îmbătrânirea, consumul de alcool şi de droguri şi bolile metabolice, precum diabetul de tip 2 sau obezitatea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Ginecomastia sau creşterea nefirească a sânilor la bărbaţi, o problemă şi la români