Antena Meniu Search
x

România nu pare convinsă de oportunitatea deschiderii granițelor pentru turiștii din Balcani

Drumurile se deschid în Balcani. România, Serbia, Bulgaria şi Grecia negociază termenii în care vor face schimb de turisti. În timp ce ultimele trei ţări au stabilit că-şi vor deschide graniţele la 1 iunie, România e singura care nu a luat încă o decizie fermă. 

de Redactia Observator

la 20.05.2020, 21:30

Vezi și
  • Grecia vrea deschiderea granițelor de la 15 iunie.
  • 78% dintre turiștii români care obișnuiau să meargă în Grecia vor să meargă pe litoralul românesc.

Motivul este că aşteptăm să vedem ce se întâmplă după două săptămâni de relaxare a măsurilor.

Este ziua zero pentru Grecia. Guvernul elen a anunţat măsurile pentru redresarea turismului. Printre ele sunt deschiderea graniţelor la 15 iunie şi reducerea TVA-ului în domeniul horeca. Iar din 1 iulie se reiau toate zborurile internaţioanle către Atena. De două zile, se poartă negocieri între premierii a patru state care încearcă să creeze o zonă de siguranţă în Balcani, chiar de la 1 iunie. 

Ionuț Nedea, director agenție de turism: În măsura în care toată lumea gestionează criza epidemiologică la fel, există situaţii aproximativ similare şi atunci poate fi o soluţie pentru turism ca turiştii să poata circula liber în această bulă care se creează.

Obiectivul principal al negocierilor este să se renunţe la carantina de 14 zile pentru cetăţenii celor patru ţări de la 1 iunie. Iar turiştii să treacă frontierele doar cu o declaraţie scrisă, care să ateste că semnatarul nu prezintă simptome de COVID-19, călătoreşte pe proprie răspundere şi nu este supus carantinei în ţara sa. 

Deşi Bulgaria, Grecia şi Serbia au spus da, România încă nu a luat o decizie fermă. 

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Haideţi să aşteptăm, astăzi este vot în Parlament, probabil că mâine şi poimâine vom discuta, săptămâna viitoare a rămas că ne vom întâlni din nou, în acelaşi format, deci mai este până la 1 iunie.

În plus, rămâne în picioare măsura care prevede ca românii care pleacă în străinătate, la întoarcerea acasă, să intre în izolare. 

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Desigur, orice cetăţean român care pe data de 1 iunie sau pe 10 când se întoarce în ţară, dacă nu se modifică ce este acum în vigoare, sigur că da. 

Din toată această poveste a creării unei bule, România pare să nu aibă mult de câştigat. La noi sosesc doar 100.000 de turişti greci pe an şi nu vin pentru litoralul românesc. 

Ionuț Nedea, director agenție de turism: Bulgaria are avantaje mari să se creeze aceste culoare, Grecia are avantaje mari. E ca la import export. E mai bine să exportăm decât să importăm.  Când trimitem români în străinătate, de fapt ducem banii acolo.

Guvernanţii susţin că deocamdată nu permit turiştilor să circule liber pentru că nu ştiu ce urmări vor avea măsurile de relaxare. Dacă peste două săptămâni, numărul infecţiilor îşi păstrează trendul descendent sau ne întoarcem în scenarii sumbre. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Este în analiză la Ministerul Sănătății și la colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică. Vom vedea care e punctul de vedere al epidemiologilor pe asta. 

Virgil Popescu, ministrul Economiei: După deschiderea teraselor, de la 1 iunie, va mai urma încă o evaluare de două săptămâni pentru a vedea efectele următoarei relaxări.

Între timp, în această dimineaţă, pe plajele din Thasos bătea vântul singurătăţii. În timp ce la interior, hotelurile deja se pregătesc. E un an de sacrificiu, spun patronii greci. Dar există şi un mare avantaj - plaje mai puţin aglomerate înseamnă mai mult spaţiu pentru turişti. 

Anual, 1,5 milioane de români ajung în Grecia. Deşi toate rezervările pentru luna mai au fost anulate, sunt turişti care nu au renunţat la vacanţele din iunie, chiar şi cu riscul izolării. Între timp, cei care vedeau în pandemie o oportunitate pentru turismul românesc nu se înşeală. 

Ionuț Nedea, director agenție de turism: Peste 78% dintre români doresc să vină pe litoralul românesc. Avem clienţi care în anii trecuţi mergeau în Grecia şi anul acesta vin pe litoralul românesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » România nu pare convinsă de oportunitatea deschiderii granițelor pentru turiștii din Balcani