Antena Meniu Search
x

Grecia ar putea intra în incapacitate de plată

Grecia ar putea intra, astăzi, oficial, în incapacitate de plată, după neachitarea unei rate scadente a împrumutului acordat de FMI.Drama datoriei greceşti va continua, însă, prin referendumul de la 5 iulie, asupra condiţiilor de acord oferite de creditorii internaţionali

Vezi și

Grecia ar putea intra, astăzi, oficial, în incapacitate de plată, după neachitarea unei rate scadente a împrumutului acordat de FMI.Drama datoriei greceşti va continua, însă, prin referendumul de la 5 iulie, asupra condiţiilor de acord oferite de creditorii internaţionali. 

Aproape 15.000 de oameni au manifestat, în faţa parlamentului din Atena, pentru un vot negativ la referendumul de duminică. Participanţii au respins politica de austeritate şi cererile finanţatorilor internaţionali, în principal creşterea TVA şi reforma pensiilor.

Am venit aici ca să spunem guvernului, şi întregii Europe, că nu trebuie să dăm înapoi. Austeritatea distruge poporul şi trebuie să înceteze.

Premierul Alexis Tsipras a susţinut, la televiziunea de stat, că un vot negativ la referendum va întări poziţia guvernului în eventuale noi negocieri cu creditorii străini. El a adăugat că îşi va da demisia dacă majoritatea alegătorilor votează "da".

De cealaltă parte, liderul opoziţiei, fostul premier Antonis Samaras, acuză guvernul că a adus Grecia în pragul dezastrului şi pledează pentru un vot pozitiv la referendum.

Până la referendum, grecii se confruntă, deja, cu efectele apropiatei intrări în incapacitate de plată. Băncile rămân închise toată săptămâna iar din bancomate nu se pot retrage mai mult de 60 de euro pe zi. Restricţia nu se aplică turiştilor care deţin carduri emise de bănci străine, dar şi aceştia pot avea dificultăţi dacă nu au destul numerar în buzunare. Agenţia Standard and Poor's a redus din nou ratingul Greciei, şi aşa foarte scăzut, şi estimează şansele ieşirii ţării din zona euro la 50 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Grecia ar putea intra în incapacitate de plată