Antena Meniu Search
x

După scandalul manualelor de istorie şi de geografie de la clasa a şasea, o nouă serie de greşeli a apărut şi în cartea de biologie

După scandalul manualelor de istorie şi de geografie de la clasa a şasea, o nouă serie de greşeli a apărut şi în cartea de biologie. Unele cu adevărat grave, spun profesorii.

Vezi și

După scandalul manualelor de istorie şi de geografie de la clasa a şasea, o nouă serie de greşeli a apărut şi în cartea de biologie. Unele cu adevărat grave, spun profesorii. Inima este desenată în partea dreaptă a omului, iar ficatul în partea stângă. Exact pe dos, faţă de cum ar trebui să înveţe copiii.

După primele lecţii despre ţesuturi şi celule, ajungem la pagina 10 a manualului de biologie de clasa a şasea. Unde ar trebui să găsim organele vitale ale omului. La rubrica "Ştiaţi că", de unde copiii ar trebui să afle informaţii noi, scrie: "Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri"

Dacă trecem de lecţie şi ajungem la recapitulare, informaţia se schimbă. Aflăm că un adult are în corp vase de sânge care însumează o lungime de 96 de mii de kilometri. 

Cu siguranţă un copil de 13 ani nu ar reuşi să îşi dea seama de o astfel de eroare din manual, spun profesorii. Dar este cert că ar putea să îi corecteze pe autorii cărţii aprobate de Editura didactică şi pedagogică din cadrul Ministerului educaţiei la lecţia despre inimă şi ficat.

Organele sunt reprezentate greşit, în oglindă, la pagina 19.

Tot ilustraţii greşite găsim şi cu lobii plămâinilor, desenul despre traseul urinei şi locul rinichilor în organism. În afară de informaţiile eronate, ambele manuale aprobate de Editura Didactică şi Pedagogică, unică, de altfel, sunt pline de greşeli gramaticale. Confuzii, dezacorduri şi inexactităţi:

Alegeţi cel puţin o plantă şi cel puţin un animal care trăieşte în deltă. 

Între timp, Ministerul Educaţiei analizează toate manualele de clasa a şasea, după ce mai mulţi profesori au semnalat greşeli şi în cărţile de geografie şi de istorie. 

Manuscrisul de la geografie va fi retipărit în totalitate, în timp ce la istorie se va ataşa manualului o erată. 

Directoarea Editurii Didactice şi Pedagogice a transmis că vina este comună, a redactorului, a autorilor, dar şi a evaluatorilor manualelor. Aşa că editura este nevoită să suporte toate costurile pentru noile cărţi. Şi va acţiona în instanţă, după caz, vinovaţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri sociale » După scandalul manualelor de istorie şi de geografie de la clasa a şasea, o nouă serie de greşeli a apărut şi în cartea de biologie