Antena Meniu Search
x

Gripa și virozele ajung în România înaintea vaccinurilor! Este nevoie de sute de mii de doze, însă în cabinete au ajuns prea puţine

Virozele şi gripa ajung în România înaintea vaccinurilor care ar trebui să ne protejeze.

Vezi și

Virozele şi gripa ajung în România înaintea vaccinurilor care ar trebui să ne protejeze. În cabinetele medicilor de familie din întreaga ţară e nevoie de sute de mii de doze de ser, dar au fost trimise mult prea puţine. Stocurile nu au fost suficiente nici măcar pentru a imuniza medici din spitale.

Ileana Duţă, medic de familie din Argeş: "Ni s-a promis că până pe data de 15 noiembrie vom avea dozele cerute, nu am primit nicio doza până astăzi. Le spunem pacienţilor să aştepte." 

Este răspunsul pe care-l primesc de aproape o lună pacienţii, în aproape toate cabinetele medicilor de familie din ţară. Nu există vaccin antigripal, deşi campania naţională de vaccinare ar fi trebuit să înceapă pe 15 octombrie.

Au existat doar promisiuni de la cel mai înalt nivel. Însuşi ministrul Sănătăţii a declarat, în septembrie, că aprovizionarea cu vaccinuri e în grafic.

S-a amânat însă, aprovizionarea din octombrie, pentru noiembrie. Suntem la mijlocul lunii, iar vaccinurile tot nu au ajuns la medici. Pacienţii s-au înscris pe liste de aşteptare. 

Camelia Vasilescu, medic de familie din Constanţa: "Momentan nu ne-a intrebat nimeni, nici nu ne-a spus daca vine, nici daca va veni." 

În România ar fi nevoie de peste un milion de doze pentru populaţia cu risc de îmbolnăvire. În judeţe, însă, au ajuns doar câteva sute de vaccinuri, insuficiente chiar şi pentru vaccinarea doctorilor.

Judeţul Constanţa, de exemplu, a cerut 150 de mii de doze şi a primit doar 400. Argeşul avea nevoie de 60 de mii şi a primit 269. 

Gabriel Stoian, subprefectul judeţului Argeş: "Au fost dirijate catre terapie intensiva, nou nascuti si ambulanta."

Camelia Vasilescu, medic de familie din Constanţa: "Noi sfatuim pacinetii care au prioritate la vaccinarea antigripala sa-l cumpere."

Copiii, pacienţii cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani ar fi trebuit vaccinate pentru că sunt categorii cu risc major de îmbolnăvire. Problema l-a înfuriat pe premier, încă de luna trecută. 

Premierul Mihai Tudose: "Nu se poate ca din cauza la doi funcţionari care încep procedura în septembrie pentru octombrie, să suferim, să sufere o ţară, domnule ministru, nu se poate aşa ceva."

Întâzierea vavcinurilor a dus la demiterea unui director din minister. Dar nu a rezolvat problema. 

Vaccinurile vor ajunge la medici, spun oficialii din minister, în cel mult trei săptămâni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Gripa și virozele ajung în România înaintea vaccinurilor! Este nevoie de sute de mii de doze, însă în cabinete au ajuns prea puţine