Antena Meniu Search
x

Gutuile româneşti, pe cale de dispariţie din cauza unei boli care afectează pomii

Fructele copilăriei dispar din România! Gutuile sunt tot mai rare în livezile din toată ţara, din cauza focarului bacterian, o boală care afectează pomii. Aşa am ajuns să mai avem doar 200 de hectare de culturi. N-a dispărut însă şi pofta românilor, care cumpără gutui aduse din Grecia şi Turcia.

de Redactia Observator

la 17.09.2019, 21:48

Vezi și

Fructele copilăriei dispar din România! Gutuile sunt tot mai rare în livezile din toată ţara, din cauza focarului bacterian, o boală care afectează pomii. Aşa am ajuns să mai avem doar 200 de hectare de culturi. N-a dispărut însă şi pofta românilor, care cumpără gutui aduse din Grecia şi Turcia, pe care le transformă în dulceaţă sau chiar în tocăniţe, după reţete de odinioară. 

Li se spune merele de aur. Sunt fructele copilăriei, care îndulcesc fiecare toamnă. Pe cât de aromate, pe atât de delicate, gutuile sunt acum pe cale de dispariţie în livezile din România. 

Un producător spune că "sunt foarte pretenţioşi şi a intrat de vreo 2-3 ani o boală în ei care se numeşte focul bacterian. Copacul se usucă de la vârf în jos şi pică şi fructele chiar dacă le tratăm".

Focul bacterian, o boală care arde pur şi simplu pomii, nu e singura problemă care îi face pe pomicultori să renunţe la gutui. 

Un producător spune că "acest fruct este afectat de o maniloză, îi spunem noi, care duce la mumificarea fructelor".

Aşa am ajuns să mai avem doar 248 de hectare de gutui, adică sub 0,2% din întreaga suprafaţă de livezi din România.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Totuşi, românii duc dorul gutuilor cu care au crescut. În lipsa celor româneşti, cumpără din supermarketuri fructe aduse de peste hotare. Anul trecut, România a importat peste 2.600 tone de gutui, în valoare de 1,7 milioane de euro. Cele mai multe au fost aduse din Turcia şi Grecia.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Bogate în antioxidanţi, gutuile se consumă mai mult procesat, sub formă de dulceaţă, peltea, ţuică sau compot. Pot fi folosite însă şi în mâncare, alături de orez sau chiar de pui. Primele guturi româneşti vor apărea în pieţe la jumătatea lunii octombrie şi vor costa în jur de 5 lei kilogramul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Gutuile româneşti, pe cale de dispariţie din cauza unei boli care afectează pomii