Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Guvernul cârpeşte Revoluţia fiscală cu o ordonanţă care nu rezolvă problemele a sute de mii de angajaţi din mediul privat

Guvernul cârpeşte găurile din Revoluţia Fiscală, prin ordonanţă de urgenţă! Aleşii vor să corecteze greşelile care au afectat deja sute de mii de angajaţi.

de Redactia Observator

la 08.02.2018 , 19:27

Guvernul cârpeşte găurile din Revoluţia Fiscală, prin ordonanţă de urgenţă! Aleşii vor să corecteze greşelile care au afectat deja sute de mii de angajaţi. Dar actul adoptat astăzi la Palatul Victoria face ordine doar în sistemul bugetar. În privat, contractele part-time devin atât de scumpe, încât puţini patroni mai sunt dispuşi să le accepte. În schimb, medicii şi asistenţii vor primi de luna viitoare bani mai mulţi. 

"Acolo unde au fost identificate probleme, am cerut imediat măsuri de echilibrare, astfel încât nicio categorie socio-profesională să nu aibă de pierdut.", spune premierul. În al doiprezecelea ceas, Guvernul Dăncilă încearcă să repare erorile revoluţiei fiscale care a dat peste cap veniturile a sute de mii de români. Prin ordonanţă de urgenţă, se corectează pierderile angajaţilor din IT, ale celor din cercetare şi dezvoltare şi ale lucrătorilor part-time. 

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Nu puteam să lăsăm în zona angajatului întreaga povară vizavi de partea de contribuţii având în vedere acele cazuri nedorite şi nefericite în care poate oamenii ar fi fost nevoiţi să vină de acasă cu sume pentru a acoperi diferenţa dintre cât câştigau şi 1.900 mninim pe economie."

Vezi și

Practic, angajatorul va suporta diferenţa de contribuţii. Iniţial, scăpările guvernanţilor i-au adus pe unii românii, plătiţi la oră, în situaţia de a veni cu bani de acasă pentru a-şi păstra locul de muncă. Este şi cazul acestei profesoare care predă la două şcoli din Capitală: "Sunt considerate două contracte separate de muncă şi, în consecinţă, ar trebui plătită suma de 650 de lei pentru fiecare dintre contracte. 1.330 în total. Atâta timp cât nu se va da o reglementare, pentru luna ianuarie rămân descoperită."

Pe acelaşi subiect

Alţii au ajuns să muncească pe nimic. Un exemplu elocvent este cel al unui profesor care predă cu ora. Anul trecut, pentru 6 ore lucrate pe săptămână, era plătit cu un brut de 852 de lei. După plata contribuţiilor la pensie şi la sănătate, rămânea, în mână, cu 350 de lei. Acum, după aplicarea măsurilor fiscale, acelaşi profesor primeşte aproape jumătate din bani, adică de 167 de lei. 665 de lei din brutul lui sunt dări către stat. 

Situaţia ar putea continua, însă, la privat, unde nu toţi patronii sunt de acrod să suporte cheltuiala în plus. Tot astăzi, ministrul Sănătăţii a tranşat situaţia medicilor şi asistentelor. De luna viitoare, un medic primar dintr-un spital de stat, care în decembrie a luat un salariu net de aproape 4.000 de lei, din martie va câştiga peste 9.000 de lei. Salariul unui asistent creşte de la 1.800 de lei la 3.000 de lei, iar o infirmieră va câştiga dublu, de luna viitoare. La aceste sume se adaugă sporurile de condiţii, gărzile şi plăţile pentru lucrul în sărbătorile legale. 

Ordonanţa aprobată astăzi de Guvern face ordine doar în sectorul bugetar, pentru că în mediul privat nu toţi patronii vor putea suporta costurile cu un angajat în regim part time. 

Măsurile luate astăzi vor intra în vigoare imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Guvernul cârpeşte Revoluţia fiscală cu o ordonanţă care nu rezolvă problemele a sute de mii de angajaţi din mediul privat