Antena Meniu Search
x

Guvernul Dăncilă dă ordonanţă de urgenţă. Revoluţia Fiscală a panicat sute de mii de români (Video)

Guvernul repară greşelile din Revoluţia Fiscală, printr-o ordonanţă de urgenţă!

Vezi și

Guvernul repară greşelile din Revoluţia Fiscală, printr-o ordonanţă de urgenţă! Problema este că actul adoptat la Palatul Victoria reglementează doar situaţia angajaţilor din sistemul bugetar. Cei din sistem privat sunt tot în pericol să aibă venituri mai mici.

În al doiprezecelea ceas, Guvernul Dăncilă încearcă să repare erorile revoluţiei fiscale care a dat peste cap veniturile a sute de mii de români. Prin ordonanţă de urgenţă, se corectează pierderile angajaţilor din IT, ale celor din cercetare şi dezvoltare şi ale lucrătorilor part-time. 

"Nu puteam să lăsăm în zona angajatului întreaga povară vizavi de partea de contribuţii având în vedere acele cazuri nedorite şi nefericite în care poate oamenii ar fi fost nevoiţi să vină de acasă cu sume pentru a acoperi diferenţa dintre cât câştigau şi 1.900 mninim pe economie", e precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Practic, angajatorul va suporta diferenţa de contribuţii.  

Iniţial, scăpările guvernanţilor i-au adus pe unii românii, plătiţi la oră, în situaţia de a veni cu bani de acasă pentru a-şi păstra locul de muncă. Este şi cazul unei profesoare care predă la două şcoli din Capitală.

Un exemplu elocvent este cel al unui profesor care predă cu ora. Anul trecut, pentru 6 ore lucrate pe săptămână, era plătit cu un brut de 852 de lei. După plata contribuţiilor la pensie şi la sănătate, rămânea, în mână, cu 350 de lei. Acum, după aplicarea măsurilor fiscale, acelaşi profesor primeşte aproape jumătate din bani, adică de 167 de lei. 665 de lei din brutul lui sunt dări către stat. Situaţia ar putea continua, însă, la privat, unde nu toţi patronii sunt de acord să suporte cheltuiala în plus. 

Tot astăzi, ministrul Sănătăţii a tranşat situaţia medicilor şi asistentelor. De luna viitoare, un medic primar dintr-un spital de stat, care în decembrie a luat un salariu net de aproape 4 mii de lei, din martie va câştiga  peste 9 mii de lei. Salariul unui asistent creşte de la 1.800 de lei la 3 mii de lei, iar o infirmieră va câştiga dublu, de luna viitoare. La aceste sume se adaugă sporurile de condiţii, gărzile şi plăţile pentru lucrul în sărbătorile legale. 

Ordonanţa aprobată astăzi de Guvern face ordine doar în sectorul bugetar, pentru că în mediul privat nu toţi patronii vor putea suporta costurile cu un angajat în regim part time. 

Măsurile luate astăzi vor intra în vigoare imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Guvernul Dăncilă dă ordonanţă de urgenţă. Revoluţia Fiscală a panicat sute de mii de români (Video)