Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Habar nu ai ce mănânci! Gudron, nisip, antigel sau kerosen, aditivi periculoși pe care îi consumăm în fiecare zi

"Legile sunt precum cârnații. Ar fi mai bine să nu fii acolo când sunt făcute", spunea odinioară cancelarul german Otto von Bismarck. Ulterior, scrie huffingtonpost.de, s-a dovedit că citatul nu îi aparține lui Bismarck, dar, chiar și așa, nu este mai puțin adevărate și, din păcate, se aplică și în cazul produselor alimentare.

de Redactia Observator

la 25.12.2016 , 16:17

"Legile sunt precum cârnații. Ar fi mai bine să nu fii acolo când sunt făcute", spunea odinioară cancelarul german Otto von Bismarck. Ulterior, scrie huffingtonpost.de, s-a dovedit că citatul nu îi aparține lui Bismarck, dar, chiar și așa, nu este mai puțin adevărate și, din păcate, se aplică și în cazul produselor alimentare.

Jurnaliștii germani au întocmit o listă de opt dintre cei mai scârboși aditivi alimentari pe care habar nu ai că îi consumi, probabil, în fiecare zi.

1. Castoreum - Marea majoritate a aliemntelor cu gust de vanilie conţin această secreţie emisă de castor printr-o glandă aflată între anus şi organul genital. Animalele se folosesc de această secreţie pentru a-şi marca teritoriul şi pentru a-şi îngriji blana. Castoreumul este un aditiv permis în producţia alimentelor pentru a asigura o aromă plăcută de vanilie, dar şi de zmeură şi căpşuni.

Articolul continuă după reclamă

2. L-Cistein - Este folosit în industria panificaţiei, pentru a înmuia aluatul. Poate fi obţinut sintetic din culturile de bacterii sau prin prelucrarea unor produse bogate în proteine, precum părul uman, cel de vacă, de cal sau chiar de pui.

Pe acelaşi subiect

3. Gudronul - Este folosit de peste 120 de ani cu rol de colorant, dar în unele ţări a fost interzisă folosirea sa. Este utilizat şi pentru a colora medicamente.

4. Antigelul - Sau propilenglicol. Este folosit în panificaţie, desert şi la prepararea unor salate. Are un rol determinant în prepararea răşinilor sintetice şi in producerea conservanţilor care se regăsesc în alimente.

5. Kerosenul, BHT (butilhidroxidoliul) - ajută la deplasarea avioanelor și, în același timp, apare în fiecare dimineaţă pe masa noastră, atunci când consumăm diferinte sortimente de fulgi de cereale. 

6. Conservantul sintetic din aditivi de motorină - este prezent aproape peste tot, începând de la guma de mestecat până la lacul de unghii şi chiar şi în chipsuri. 

7. Nisip - Sau dioxid de siliciu. Îl regăsim în săruri şi în supe. De cele mai multe ori, nisipul este folosit pentru a controla umiditatea anumitor produse. 

8. Uleiul vegetal brominat - Acest tip de ulei conține bromina, o substanță care se găsește în soluțiile folosite împotriva flăcărilor. Aceasta este legată de o problemă precum afectarea memoriei. Bromina este folosită și ca emulsificator în sucuri și ăn băuturile consumate de sportivi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Habar nu ai ce mănânci! Gudron, nisip, antigel sau kerosen, aditivi periculoși pe care îi consumăm în fiecare zi