Video Hala Matache din Capitală ar putea deveni centru cultural. Cum vor autorităţile să reorganizeze clădirea
Hala Matache ar putea fi refăcută din bucăţi. Structura de rezistenţă şi bazoreliefurile sunt păstrate într-un depozit, iar edilii vor să redea zonei popularitatea de altădată. Ba mai mult, vor să-i dea şi un suflu modern, să o transforme în loc de concerte, filme şi distracţie. De la vorbe până la fapte, e mult, spun însă specialiştii.
Vremurile de atunci au apus. Aşa arată acum ce a mai rămas din Hala Matache: mult fier ruginit, practic toată structura metalică a clădirii, precum şi toate bazoreliefurile, sunt puse morman şi păstrate într un depozit de la marginea oraşului.
Andreea Milea, reporter Observator: Hala Matache se afla chiar aici, în faţa pieţei, şi se întindea pe o suprafaţă de peste 260 de metri pătraţi. După ce a fost demolată, întreg spaţiul a devenit parcare, folosită şi astăzi. Însă hala ar putea fi refăcută mai ales că bucăţi din vechea construcţie şi structura metalică au fost păstrate.
Este de altfel şi planul edililor de la sectorul 1 care vor să readucă întrega zonă la viaţă. Proiectul există deocamdată doar pe hârtie. Spaţii comerciale moderne cu galerii acoperite, zonă pentru relaxare la etaj, scenă pentru concerte, cinema în aer liber şi o parcare subterană cu 1.000 de locuri.
Inclusiv vechea hală de măcelărie a lui Matache Măcelaru, construită în 1887, ar putea să renască exact în locul în care se afla în urmă cu 10 ani, atunci când a fost demolată.
- Șase clădiri emblematice ale Capitalei ar urma să fie aduse la viață de Primăria Sectorului 1. Cum ar putea fi...
- Se caută rege pentru o insulă din Anglia! Viitorul monarh trebuie să respecte câteva reguli stabilite de sute de ani
- ”Gata, s-a închis! La revedere, hala 9!”. Drama celor două mii de angajaţi ALRO Slatina care intră în șomaj...
Localnici: Daaa. frumoasă. Au dărâmat-o... tovarăşul Oprescu, fostul primar.
Aproviziona tot sectorul, tot, era ceva deosebit.
Cum ar putea fi Hala Matache redată bucureştenilor
Refacerea zonei e cu atât mai simplă cu cât, inclusiv în documente, hala nu apare ca fiind demolată.
Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: Primăria Capitalei în acte nu a demolat clădirea fanion, Hala Matache veche, ci a dezasamblat-o. Ea apare în acte, orice gest acolo a fost făcut prin demontare. A fost o chichiţă birocratică într-un sens foarte bun. În momentul de faţă poţi să reconstruieşti hala.
Localnici: Înainte a fost monument, cel mai frumos.
Era mândria locului!
Era foarte specială. 17.31 În permanenta era plin de oameni.
Reporter: Comercianţii care vindeau acolo ce au păţit, ce s-a intamplat cu ei?
Comerciant: S-au mutat, dacă a mai rămas aici în toată piaţa o măcelărie. Atât!
Acum, refacerea halei presupune costuri de câteva milioane de euro.
Mario Kuibuş, arhitect: Ar fi 5 milioane de euro să zicem o reconstrucţie pentru hală.
Însă nu este prima tentativă de a reconstrui hala Matache. În 2017, fostul edil al Capitalei Gabriela Firea promitea că va reface clădirea.
Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: Ordinul arhitectilor bucureşti a facut eforturi la toate administratiile, din 2010 pana acum sa rezolvam impreuna acea zona prin concurs de solutii. Si de ce nu s-a intamplat? Nu s-a dorit.
Hala Traian e singura care a supravieţuit buldozerelor.
Andreea Milea, reporter Observator: Hala Traian a rămas cea mai veche hală din întregul oraş însă la interior nu este piaţă. A fost preluată de la stat de un investitor străin care a deschis un supermarket.
Dacă reconstrucţia halei ar costa cinci milioane, refacerea întregii zone din jurul Pieţei Matache s-ar putea ridica la câteva zeci de milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰