Video Șase clădiri emblematice ale Capitalei ar urma să fie aduse la viață de Primăria Sectorului 1. Cum ar putea fi modernizate Casa Radio sau blocul Ciclop
Planuri mari pentru clădirile emblematice ale Capitalei, lăsate în paragină de zeci de ani. Casa Radio, blocul Ciclop sau fostul hotel Dunărea vor avea o nouă perioadă de glorie, promite primarul sectorului care vrea să cumpere şase clădiri-simbol şi să le consolideze. După ce nu a fost nici mall, nici campus studenţesc, potrivit promisiunilor, acum Casa Radio s-ar putea transforma într-un mare club sportiv. Iar blocul Ciclop ar putea fi cândva...parcare.
Locuitorii capitalei s au obişnuit cu promisiunile neonorate. Casa Radio e de 30 de ani o ruină, după ce pe hârtie a fost pe rând mall, campus, complex rezidenţial. Acum primarul sectorului 1 s-a gândit la altceva
Noi promisiuni vin acum de la primarul Sectorului 1 care vrea să cumpere 6 clădiri importante din Capitală, să le consolideze şi să le găsească un scop nou. Una dintre ele este chiar
Andreea Milea, reporter Observator: Casa Radio ar urma să devină un spaţiu special amenajat pentru activităţi sportive însă refacerea sau demolarea ei presupune investiţii de sute de milioane de euro, mai ales că imensa clădire se întinde pe mai bine de 100.000 de metri pătraţi.
Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: Nu este un sit simplu. Nu este o cladire simplă, e un ansamblu, este un monstru defapt, un monstru în centrul bucureştiului amputat de istoria recentă.
- Poiana Braşov ar putea deveni de nerecunoscut. Hotelierii sunt îngrijoraţi că blocurile care răsar la tot pasul...
- Alex, un tânăr român campion la e-sport CS:GO, moarte misterioasă în Rusia. Plecase să-şi vadă iubita
- EXCLUSIV. Poveștile srilankezilor care se luptă să se angajeze în România. Muncesc pe salarii de 10 ori mai mari...
Localnici: Nu a terminat-o Ceaucescu si apoi au fost lucrările astea in anii 2000.
Au tăiat un corp de clădire si le-au sistat.
Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: Au cumpărat-o. Casa era întreagă.
Prima modificare a fost să taie construcţia ca să realizeze un ax în tot complexul ăla şi tăiată a rămas.
Localnici: Acum e într-un stadiu deplorabil. Nici nu ştiu dacă poate să fie reabililtată că ar trebui investiţi o tonă de bani.
Sunt cladiri vechi cum e facultatea de medicina, e un parc ft frumos, blocurile in sine nu arată urât deloc. E ca o pată de culoare aruncată intamplător pe pânză.
Planuri mari pentru clădirile din Capitală
O altă clădire abandonată în centrul oraşului: blocul Ciclop, construit în anii 30, care a funcţionat pe post de garaj şi atelier auto. Primăria vrea facă aici o parcare imensă.
Localnici: Funcţionau pe doua niveluri parcări, sau pe 3 şi la etajul 1 era si un service auto. E păcat de arhitectura şi importanta bulevardului. Arată ca o clădire parasită si da o notă proastă Bucureştiului.
Andreea Milea, reporter Observator: Blocul Ciclop de pe bulevardul Magheru a fost încadrat în clasa I de risc seismic în anul 2016 şi se află pe lista monumentelor istorice. Deşi o hotărâre de consiliu general spune clar că pe astfel de clădiri nu pot fi afişate reclame, acum întreaga faţadă este acoperită.
Clădirea are 6 etaje şi o suprafaţă de peste 16.000 de metri pătraţi. Este scoasă la vânzare pentru suma de 10 milioane de euro. Pe lângă asta, doar consolidarea ei ar putea costa peste 16 milioane de euro.
Matei Sumbasacu, asociaţia Re Rise: Putem sa spunem ca intre 400-500 euro pe mp si poate merge pana la 1.000 de euro pe metru patrat. Nu trebuie să uităm că e monument istoric aşa că intervenţia pe această cladire trebuie făcuta in baza unui aviz de la ministerul culturii.
Pe lista primăriei de sector se află şi fostul hotel Dunărea, de lângă Gara de Nord. Acum, tot o ruină. La fel şi Casa Miclescu, unul dintre cele mai degradate monumente istorice din Bucureşti.
Alte două clădiri care ar putea fi refăcute sunt: Casa Petrescu şi Atelierele Bethelot, scoase la vânzare pentru aproape 5 milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰