Antena Meniu Search
x

Ingredientul de bază al berii, pe cale de dispariție în țară

Este vară, iar pe caniculă una dintre cele mai căutate băuturi este berea. Dar nu ai bere, dacă nu ai hamei. Puţini ştiu, însă, că în România mai sunt doar 250 de hectare unde se cultivă această plantă. Iar unul dintre motive ar fi costul enorm pe care îl presupune îngrijirea acestei culturi. Un singur hectar îi costă pe fermieri 25 de mii de euro.

de Redactia Observator

la 05.07.2020, 12:46

Vezi și
  • Hameiul, indispensabil pentru berea blondă
  • Recoltă redusă a fermerilor români

Hameiul, fără de care berea nu ar exista, pare să fie pe cale de dispariţie în ţară. Fermierii mureşeni încearcă să dezvolte din nou cultura acestuia, cu atât mai mult cu cât judeţul Mureş deţinea pe vremuri 60% din producţia totală de hamei a României.

Acatiu Mora, Președinte Asociația producătorilor de hamei din România - Ne-am întors, de doi ani de zile, la ale noastre soiuri, pe care le-am ameliorat, în sensul că vrem să facem soiul nostru ca bază.

Investiţia este destul de mare, iar fără susţinere din partea statului fermierii nu au nici o şansă. Oamenii trebuie să plătească până la 25.000 de euro pentru înfiinţarea şi îngrijirea unui hectar de hamei, iar investiţia se recuperează abia în 20 de ani.

Horia Hantău, inginer societate - Costurile de înfiinţare sunt destul de ridicate. Plus că dup-aceea şi intrarea pe piaţă nu este simplă, ca să ai desfacere clientul trebuie să te cunoască, să cunoască calitatea mărfii.

Redusă cum e, recolta de hamei este destinată în întregime pieţii autohtone. Iar producătorii de bere artizanală sunt încântaţi că mai există soiuri româneşti.

Dumitru Matei, berar - Hameiul aţi văzut şi afară, sălbatic vine spre bere, deci parcă ne simte că trebuie să facem o altă bere, specifică ţării noastre şi noi hameiul şi malţul din bază le folosim numai din ţară.

Rezultatul este cât se poate de apreciat de băutorii de bere.

Din cele peste 2.500 de hectare de hamei care existau în ţară acum 30 de ani, în prezent, se mai cultivă puţin peste 280 de hectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Ingredientul de bază al berii, pe cale de dispariție în țară