Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Hectare întregi din Parcul Naţional Bucegi sunt tăiate. Autorităţile spun că defrişările sunt legale, activiştii de mediu le contrazic

Se taie păduri în neştire, iar când cineva arată cu degetul, toţi ne flutură hârtii prin faţa ochilor. Nu se deranjează nimeni să vadă câte dintre actele pe care le au firmele care taie copaci sunt reale. Iar activiştii spun că se luptă cu morile de vânt. Ultimul exemplu vine din Valea Cerbului. Autorităţile spun că tăierile sunt legale, activiştii de mediu îi contrazic. Iar masivul Bucegi începe să arate ca o rană deschisă.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 24.05.2021 , 19:24

Prăpăd în inima pădurii

Hectare întregi din Parcul Naţional Bucegi sunt afectate de defrişări, în zona Valea Cerbului. Totul se întâmplă pe lumină, în amonte de Buşteni, chiar sub ochii localnicilor şi ai turiştilor.

Turişti: Zilnic 5-6 camioane, zilnic. Au lăsat așa la drum că să nu se vadă și în spate încolo. Sus dacă mergeți, e imens. Să vedeți ce e acolo. Tot, tot e defrișat!

Vezi și

E prăpăd în inima pădurii. Cioturile sunt dovadă că se taie permanent şi nimeni nu are însă voie să treacă mai departe de utilaje:

Pădurar: Arătați-ne o autorizație că aveți voie să filmați și să pătrundeți în parcelă de exploatare. Va rog frumos să părășiți parcelă! Acum!

Deşi se comportă că şi cum ar face ceva ilegal, cei de acolo spun că au acte care le permit să exploateze lemnul.

Reporter: Cât de legală este activitatea care se desfășoară?

Angajat: Este perfect legală.

Chemată de activiştii de mediu, poliţia spune că firma care taie pădurea de pe Valea Cerbului ar avea o autorizaţie până la sfârşitul acestei luni.

Poliţia: Toate controalele făcute de toate instituțiile posibile nu au constatat nereguli.

SUMAL, sistemul informaţional de urmărire a materialului lemnos, consultat de activişti, arată cu totul altceva.

Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green: Am constatat că în Sumal apare o autorizație de exploatare până la 30 aprilie și că în mai încă se exploatează.

Directorul Parcului Natural Bucegi se spală pe mâini de orice responsabilitate.

Alexandru Colţoiu: Am rugămintea să adresați această întrebare celor de la Ocolul silvic.

În timp ce autorităţile ne trimit de la Ana la Caiafa, copacii cad unul după altul, iar drumul de acces către vârful Omu rămâne plin cu cioate.

Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green: Este o pădure care este cartată în pin matra, această însemnând că ar putea fi o pădure virgină sau cvasi virgină. Pădurea are o valoare conservativă foarte mare, este o pădure primară, care adăpostește specii unice în Europa.

În România, suprafaţa acoperită de păduri a scăzut până la 29%, mult sub media europeană de 43%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Hectare întregi din Parcul Naţional Bucegi sunt tăiate. Autorităţile spun că defrişările sunt legale, activiştii de mediu le contrazic