Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL! UN colt de Maramures: Ieud, tara copiilor

Tara, tara, vrem copii! Populatia Romaniei scade incet si sigur ca dupa un razboi invizibil, care se intinde pe decenii intregi. O familie cu un copil a devenit normalitate. Cu doi copii, curaj. De la trei copii, in sus, este considerata nebunie.

Vezi și
Poate vi se par doua familii numeroase cele cu trei copii. Nu si in Ieud. O localitate plina de traditii, cultura si viata dintr-un colt de Romanie care refuza sa-si piarda valorile - Maramures. Aici, bogatia fiecarei case se masoara in sufletele de sub acoperis.

“Acum nu prea sunt atat de multi copii. Sunt mai putini. Acum sunt pretentii mai mari, copiii vor mai multe, cer mai multe”, spune Paula Balaga, mama a trei copii.

E si normal sa nu li se para multi. Doar parintii vin din familii foarte numeroase. “Suntem noi, am fost sapte frati, tot din familii cu multi copii, sotul, opt frati, asa ca nu ne lasam pe noi”, a mai afirmat Paula.

Asa ajunsese Ieudul sa fie numit - tara copiilor. In fiecare an veneau pe lume peste 100 de copii. Cate un copil la sapte, opt familii. In ultimii zece ani, insa, pentru prima data, natalitatea din Ieud a inceput sa scada. Diferenta se vede in clasele goale ale scolii.

Iar prognoza de nasteri pe viitor nu este foarte optimista.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL! UN colt de Maramures: Ieud, tara copiilor