IMAGO, noua terapie de cuplu. Regulile simple pe care trebuie să le respectăm în timpul unui dialog

De Redactia Observator.
Publicat: 13.11.2019, 14:14.
Actualizat: 13.11.2019, 14:30

Într-o perioadă în care din ce în ce mai multe cupluri ajung la divorţ, noi încercăm să găsim soluţii. Şi una dintre ele ar putea fi terapia IMAGO. Este o tehnică, parte a terapiei de cuplu dar una ceva mai specială.

Într-o perioadă în care din ce în ce mai multe cupluri ajung la divorţ, noi încercăm să găsim soluţii. Şi una dintre ele ar putea fi terapia IMAGO. Este o tehnică, parte a terapiei de cuplu dar una ceva mai specială.

Pe scurt, ambii parteneri trebuie să fie atenţi la ce spun şi să înţeleagă în acelaşi timp de ce se iubesc. Foarte important-este vorba despre DIALOG.

Când partenerii încearcă să comunice, însă, nu ştiu cum să o facă ajung să se certe. IMAGO este una dintre cele mai renumite terapii, pe care şi Raluca a testat-o înainte s o practice.

Raluca Tita, psiholog: În relaţia mea lucrurile nu funcţionau. Căsătorită la modul inconştient. Aveam deja 3 copii, foarte responsabilă, foarte mamă, foarte soţie şi trebuia să le fac pe toate. Scopul acestui dialog structurat este să ne facem auziţi şi să îi oferim oportunitatea partenerului să audă ce simţim, nu ce reproşăm.

Iar rata de succes este de 70%. Aşadar, nu motivele contează, ci expunerea lor.

Raluca Tita, psiholog: Cel mai des întâlnit este pe infidelitate.

Reporter: Cum nu reproşăm asta?

Raluca Tita, psiholog: Asta mă face să mă simt nesigură, mă face să cred că nu sunt suficient de bună şi că ai vrea să mă schimbi. Ce aş putea să fac ca eu să-ţi fiu suficientă ca şi parteneră. Nu vin să-ţi reproşez *de ce i-ai dat like lu' aia, de ce i-ai dat ador*. Vin să-ţi spun ce simt eu şi cum mă simt în relaţia cu tine. Şi ce din comportamentul tău te face să cauţi o portiţă de scăpare.

De exemplu, Maria şi Valentin au ales terapia pentru. diferenţele culturale. Şi au făcut asta încă din primele luni când au văzut că ceva nu funcţionează.

Maria Nedelcu: Ne-am întâlnit acum 9 ani în Danemarca, eram într-un program pentru studenţi şi aş spune că a fost dragoste la prima vedere. Nu ne-am putut abţine şi am păstrat legătura, am început să ne vizităm. Eu veneam în România, Vali în Polonia.

După 2 ani au decis să facă primul mare pas şi să se mute împreună. în România.

Valentin Nedelcu: Amândoi am fost la fel de serioşi asupra relaţiei. Am vrut să stăm în acea relaţie.

Maria Nedelcu: La început eram foarte entuziasmaţi şi nu ne-am gândit la consecinţe: că nu am o slujbă, că nu ştiu limba. Am simţit că am sacrificat multe. Mi-am abandonat familia, prietenii şi m-am mutat într-o ţară pe care nici nu o vizitasem. Niciodată nu te gândeşti că ai nevoie de terapie. Mereu spui că te descurci şi singur. E ca şi cum ai merge la doctor pentru verificări.

Valentin Nedelcu: Pe măsură ce timpul trecea am observat că e din ce în ce mai greu să comunicăm. Am început să citim şi am observat că această terapie de fapt, implică interacţiunea în cuplu, terapeutul doar ascultă, tu eşti cel care face terapia.

Nu a fost uşor, însă. Au învăţat că trebuie să-şi mărturisească iubirea şi în aceeaşi măsură ce îi deranjează unul la celălalt.

Maria Nedelcu: Prima sesiune am început-o cu a ne spune ce admirăm unul la celălalt. Am realizat cât de multă iubire este între noi. Îmi aduc aminte când am făcut acest exerciţiu am spus că îmi place cum găteşti. Ce iubesc cel mai mult este că mă faci să mă simt în siguranţă şi foarte fericită. Ştiu că bebeluşul nostru va fi cel mai fericit pentru că va avea cel mai bun tată.

Valentin Nedelcu: Ceea ce iubesc cel mai mult la tine e că ai o energie bună şi îmi faci ziua mai bună. Îmi place tot la tine.

Preţurile pentru resetarea iubirii variază. Un workshop cu mai multe cupluri, de 2-3 zile costă 175 de euro, iar o şedinţă 1 la 1 între 250-300 de lei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
„M-a înșelat cu un prieten”. Povestea despărțirii celui mai carismatic cuplu din showbizul românesc
libertatea.ro
Cum atacă varianta Delta tinerii. Radu Lupescu, medic ATI în Franța: ”A scăzut vârsta medie a pacienților din reanimare”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 6 august 2021. Vărsătorii dau dovadă de maturitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Adevărata cauză a morții! Ce au descoperit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
gandul.ro
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din țară: „Voi decide după vacanță!”
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Cum a circulat acest bărbat din Galați cu mașina prin oraș, în văzul tuturor, până când s-a întălnit cu poliția. L-ău vazut și l-au amendat pe loc. Ce făcuse de fapt?
redactia.ro
Can Yaman și Diletta Leotta, în vacanțe separate. Actorul fermecător se distrează în jacuzzi, la înălțime, frumoasa jurnalistă este cu prietenele
tvhappy.ro
Momente critice pentru Nicolae Mitea: „Am la dispoziție 30 de zile”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro