Sindicaliştii ameninţă cu greve şi nu cred că sunt bani la buget pentru a li se mări salariile
Impozitul pe venit scade la anul, de la 16 la 10%. O veste care i-ar putea bucura pe toţi angajaţii din România, dar nu-i linişteşte pe bugetari.
Impozitul pe venit scade la anul, de la 16 la 10%. O veste care i-ar putea bucura pe toţi angajaţii din România, dar nu-i linişteşte pe bugetari. Măririle de salarii sunt incerte, aşa că sindicatele au ieşit de la guvern cu ameninţări. Nici pensiile nu vor fi, la anul, la fel de mari pe cât au fost promise.
Salariile medicilor, profesorilor, alte întregului bloc bugetar sunt din nou sub semnul întrebării. Fără transferarea contribuţiilor pentru pensii şi sănătate de la patron la angajat Guvernul nu va avea bani să le dea majorarile promise. O spune chiar Liviu Dragnea: "Contribuţiile vor fi trasferate aşa cum s-a spus, altfel nu putem să aplicăm legea salarizării."
În aceste momente, după ce se plătesc contribuţiile la un salariu mediu brut, un angajat din România rămâne în mână cu aproape 2.200 de lei. La anul, dacă patronul îşi păstrează diferenţa de impozit, de la 16%, la 10%, şi se va face trecerea contribuţilor de sănătate şi pensie de la angajator la angajat, acelaşi salariu net va scădea la 2.100 de lei.
Singura variantă ca acelaşi salariul net să crească şi la privat şi să ajungă la aproape 2.300 de lei, în condiţile în care angajatul îşi va plăti singur contribuţiile, este ca patronul să se ţină de promisiune şi să îi dea angajatului brutul nemodificat. Gabriel Biriş, consultant fiscal: "Toate vor scădea, dacă păstrează cotele de contribuţii."
Opoziţia a reacţionat. Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Să renunţe la acest truc fiscal, bugetar, la care vrea să apeleze, pentru a încerca să umple găurile în buget pe care le-au creat prin măsurile fanteziste pe care le-au luat." Nici sindicaliştii nu se aşteaptă la ceva bun. Leonard Bărăscu, liderul SANITAS: "Oricum, pentru legea salarizării nu au bani să o aplice, mai ales așa, pentru noi cu sporurile de rigoare pe care nu le-au luat în calcul."
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa a fost luat la întrebări astăzi de premier. Dar a negat că sunt probleme cu bugetul ţării. Sindicaliştii din sănătate au venit la Guvern, pentru negocieri cu Ministrul Finanţelor. Au plecaţi dezamăgiţi, iar mâine ies în stradă. Leonard Bărăscu: "Dumnealui spune că nu cadrează ceea ce dorim noi, cu banii pe care îi au, iar neaplicarea acestor treceri a transferurilor, statul câștigă din ea 23 de miliarde și atunci îi va fi mai ușor."
Înrebaţi dacă salariile sub 2.000 de lei vor fi neimpozitate, aşa cum au promis în programul de guvernare, oficialii din guvern au ocolit răspunsurile. Legea pensiilor va fi şi ea amânată pentru 2019. Anul viitor, doar punctul de pensie va creşte de la 1.000 la 1.100 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰