La munte, nu e nevoie de maşină de spălat. Vâltoarea e ajutprul de nădejde al gospodinelor
Înainte de Sărbători, curăţenia e sfântă! Fiecare o face în felul său. În câteva sate de munte, de exemplu, maşinile de spălat sunt de-a dreptul inutile.
Înainte de Sărbători, curăţenia e sfântă! Fiecare o face în felul său. În câteva sate de munte, de exemplu, maşinile de spălat sunt de-a dreptul inutile. Şi asta pentru că toate gospodinele îşi curăţă hainele şi covoarele la vâltoare. Fără detergenţi şi fără alte chimicale.
- La ăsta-i spune Isticiul Mic. Şi acum dă drumul covorului şi vine şi se învârte, aşa, în vâltoarea asta şi se spală de praf, de murdărie. Ca-ntr-o maşină de spălat, numai că asta-i ecologică, naturală. Nu-i cu curea, nu-i cu nimic. De la Dumnezeu dată, învârte.
În localitatea Toaca, toată comunitatea foloseşte ultimele zile de dinaintea sărbătorii de Crăciun pentru a face curăţenie în casă. Şi totul se face natural, fără detergenţi sau alte chimicale, datorită vâltorii.
Floarea Fărcaş, proprietara vâltoarei: "A noastră e făcută de vreo 30 de ani, 35 de ani, de soţul meu, Dumnezeu să-l ierte. În '70 au fost inundaţiile şi atunci s-a dus peste tot, s-a stricat, şi el a fost cu ideea aia în cap să facă."
Cuverturi grele, covoare şi ţesături dure. Toate se curăţă la vâltoarea, care la începuturi aducea şi bani frumuşei proprietarilor: "S-au făcut bani de pe ea că se făceau ţoale... Se ţeseau la război, apoi se aduceau aici şi le băgam la vâltoare, şi atâta le purtam până se îngroşau. Şi luam bani. Toată lumea venea. Toată lumea din zona noastră venea la noi, la vâltoare."
Mecanismul nu e foarte complicat. Se folosește viteza naturală a apei, care este apoi dirijată printr-un jgheab de lemn spre o cuvă. Tradiţia vâltoarei nu se sfârşeşte aici. Generaţiile noi învaţă şi ele cum se spală natural.
În mod normal, vâltoarea se foloseşte de 3, 4 ori pe an. Cu ocazia Rusaliilor, a Paştelui, o dată toamna şi, bineînţeles, înainte de Crăciun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰