Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video În lipsa lucrărilor de reabilitare, românii sunt nevoiţi să îşi încălzească apă la aragaz

O iarnă în frig şi fără apă caldă. Asta îi aşteaptă pe mulţi dintre locuitorii Capitalei, care trebuie să rabde până la anul, când vor începe lucrările de reabilitare la reţeaua de termoficare. Anuntul a fost făcut azi de noul primar al Bucureştiului, Nicuşor Dan. Fostul edil, Gabriela Firea, spune că lucrările ar fi trebuit să înceapă de o jumătate de an, dar Guvernul a ţinut pe loc proiectul.

de Redactia Observator

la 10.11.2020 , 22:19

  • Din cauza reţelei învechite de termoficare, apar din ce în ce mai des avarii
  • Oamenii sunt nevoiţi să îşi încălzească apă la aragaz
  • Cele mai importante ştiri ale zilei, la Observator 19

Din cauza reţelei învechite de termoficare, apar din ce în ce mai des avarii. Ionuţ este doar unul dintre cei care trebuie să îşi încălzească apă. 

"Au tot fost lucrări la conducte. Nu am căldură cum ar trebui. Dacă l-aş da pe maxim, în anii trecuţi era fierbinte, acum e călâi. Dacă o să fie temperaturi foarte joase, probabil o să-mi iau un calorifer electric. Te aştepţi să ai nişte condiţii, mai ales în Capitală'', spune Ionuţ. 

Nici Ştefania nu are apă caldă de doi ani, iar agentul termic vine cu ţârâita.

Vezi și

''De doi ani de zile nu avem apă caldă, toată vara nu am avut apă caldă. Rezistăm, mai ne punem o pătură, o plapumă'', afirmă Ştefania. 

În ultimii patru ani, reţeaua de termoficare a înregistrat 1.300 de avarii. Municipalitatea a semnat un contract de reabilitare pentru aproape un sfert din conductele din Capitală.

210 kilometri de reţea de termoficare din cei peste 950 vor fi reabilitaţi. Vorbim despre un contract în valoare de peste un miliard şi jumătate de lei.

Lucrările vor începe, cel mai curând, abia în primăvară. Primarul general nu a anunţat şi care sunt zonele reabilitate.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: De îndată ce vremea ne va permite şi după ce vom fi finalizat procedurile de achiziţie, o să avem trei mari îmbunătăţiri: îmbunătăţirea calităţii căldurii şi apei calde pentru bucureşteni, reducerea pierderilor care se va traduce în reducerea subvenţiei pe care municipalitatea o plăteşte în fiecare an. 

Ludovic Orban, premierul României: Din păcate în ultimii 12 ani, la Primăria Capitalei au exercitat funcţia de primar general oameni care au fost străini de problemele reale ale Bucureştiului, primari generali care au promis luna de pe cer şi care nu au făcut nimic. 

Fostul edil al Capitalei susţinea la finalul mandatului său că, în ultimii patru ani, s-au schimbat aproximativ 270 de kilometri din reţeaua de termoficare, adică echivalentul distanţei dintre Bucureşti şi Sibiu. Ea a declarat că reparaţiile ar fi putut să înceapă deja de 6 luni, însă Guvernul a blocat proiectul pe timpul mandatului său.

''Pe noi ne-au minţit jumătate de an că nu putem semna contractul, pentru că nu deţinem toate acordurile în scris ale proprietarilor de teren, din zonele unde sunt conducte de termoficare ce urmeaza a fi reabilitate. Dar s-a dat o "dispensă"!'', a fost reacţia fostului primar al Capitalei.

În aşteptarea reabilitării, Capitala este plină de avarii în buza iernii. Cele mai multe probleme sunt în sectoarele 2, 3, 4 şi 6.

Avariile au oprit furnizarea agentului termic pe aproximativ 20 de străzi şi bulevarde din Bucureşti, iar pe alte 30 de străzi şi artere funcţionează sub parametri.

Ludovic Orban, premierul României: Este nevoie de investiţii majore pentru a creşte randamentul sistemului de termoficare din municipiul Bucureşti. La ora actuală, producerea energiei termice se face cu centrale cu randamente de 50%, dacă nu şi mai puţin, iar pierderile pe reţeaua primară, reţelele principale si pe secundare sunt uriaşe. Am prevăzut în cadrul programului finanţat din fonduri europene de creştere a eficienţei energetice, sume importante pentru ceea ce este cunoscut ca izolare termică a clădirilor. Să reducem pierderile din clădiri şi să creştem per ansamblu randamentul sistemului energetic. 

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: Am propus în planul naţional de redresare şi rezilienţă pe care o să-l prezentăm în perioada următoare, o finanţare suplimentară de 200 de milioane de euro, astfel încât tot ceea ce înseamnă parte din investiţiile necesare sistemului energetic şi a reţelei de termoficare a municipiului Bucureşti să aibă parte de rezolvare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Sărbătoarea reducerilor continuă. Aţi identificat deja oferte mincinoase de Black Friday?
Observator » Ştiri sociale » În lipsa lucrărilor de reabilitare, românii sunt nevoiţi să îşi încălzească apă la aragaz