Antena Meniu Search
x

Video În Marea Britanie, vaccinarea nu elimină, încă, restricțiile

Marea Britanie este ţara europeană cu cel mai mare număr de persoane vaccinate împotriva Covid-19. Până acum au fost imunizaţi peste 3 milioane şi jumătate de oameni, mai mulţi decât numărul celor infectaţi în această ţară de la începutul pandemiei.

de Redactia Observator

la 17.01.2021, 10:15

Vezi și
  • În Marea Britanie, vaccinarea nu elimină, încă, restricțiile
  • Aproape jumătate de milion de britanici au primit a doua doză
  • Muzică religioasă în timpul vaccinării

Experţii avertizează, însă, că restricţiile actuale, foarte severe, trebuie menţinute până în martie, când numărul celor vaccinaţi va fi şi mai mare. Între timp, medicii englezi constată că tot mai mulţi pacienţi ajunşi în stare gravă au vârste sub 20 de ani.

Dacă restricţiile vor fi ridicate prea repede, va fi un dezastru, afirmă un consilier medical al guvernului de la Londra. Deşi numărul infectărilor începe să scadă, cel al deceselor rămâne extrem de ridicat. La fel şi numărul internărilor, iar spitalele abia mai pot face faţă fluxului mare de pacienţi. 

"Noii pacienţi vin repede şi vin tot timpul. Oamenii sunt tot mai bolnavi, sunt mai bolnavi decât erau în primul val al pandemiei", spune dr. John De Vos.

Îngrijorător este că tot mai mulţi tineri ajung la spital în stare gravă. Iar în campania de vaccinare, prioritatea este acordată persoanelor în vârstă.

Aproape jumătate de milion de britanici au primit a doua doză

"Nu am mai avut cu adevărat probleme medicale şi iată că, dintr-o dată, am ajuns într-un pat de spital, doborât şi nu mai sunt în stare să fac nimic din cauza acestui virus", spune David Parrott, un pacient de 19 ani. 

În Regatul Unit au fost vaccinaţi, deja, mai mulţi oameni decât numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 din ţară. Aproape o jumătate de milion de persoane au primit şi cea de-a doua doză. Iar campania continuă să se extindă. Centre de imunizare în masă sunt amenajate nu doar în spitale, stadioane şi săli de conferinţe, ci şi în catedrale. 

"Într-un spaţiu de o asemenea mărime, cred că vom vedea mii de oameni vaccinaţi în fiecare săptămână şi este minunat, într-adevăr, să putem contribui la această operaţiune", spune şi pastorul Peter Howell-Jones. 

Muzică religioasă în timpul vaccinării

În străvechea catedrală din Salisbury, care se mândreşte cu cel mai înalt turn din Marea Britanie, localnicii care trebuie să se vaccineze au luat locul turiştilor de altădată. Pentru a-i linişti pe cei ce s-ar putea teme de injecţie, în timpul operaţiunilor se difuzează muzică religioasă. 

În prezent, pe lângă personalul medical din prima linie, sunt imunizate persoanele de peste 80 de ani. Vor urma cele între 70 şi 80 de ani. Programul, destul de ambiţios, prevede ca până la mijlocul lunii viitoare să fie vaccinaţi 15 milioane de oameni.

Au apărut, totuşi, şi deficienţe: unii medici reclamă că au primit instrucţiuni să arunce dozele de vaccin nefolosite, în loc să le inoculeze celor care nu sunt pe listă. Asociaţia Medicală Britanică a condamnat sever orice indicaţii de acest gen şi i-a îndemnat pe medici să nu le urmeze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » În Marea Britanie, vaccinarea nu elimină, încă, restricțiile