În România, aproape jumătate dintre bolnavi află un diagnostic corect abia după şase luni de la primele simptome
În România, aproape jumătate dintre bolnavi află un diagnostic corect abia după şase luni de la primele simptome.
În România, aproape jumătate dintre bolnavi află un diagnostic corect abia după şase luni de la primele simptome. Şi tot atâţia spun că găsesc greu medicamentele de care au nevoie. Sunt concluziile celui mai nou studiu despre sistemul sanitar. Iar cel mai grav este că mulţi pacienţi nu reuşesc să îşi găsească un loc în spitalele deja arhipline, pentru a fi trataţi.
Acest domn suferă de diabet de 15 ani şi tot de-atunci n-a mai trecut pe la spital. Doar pe la farmacie. Spune că se ajunge greu la un specialist şi a tot amânat, iar acum a ajuns la urgenţe şi a rămas fără o bucată din talpa piciorului drept. Dacă ar fi să o ia de la capăt...
600 de localităţi din România nu au un medic de familie, potrivit Institutului de Sănătate Publică. Iar în oraşe, e din ce în ce mai greu să gaseşti un loc liber într-un spital.
Autorităţile recunosc problema, dar soluţiile întârzie să apară.
Potrivit studiului realizat de INSP, dintre cei care au avut nevoie de tratament, 57% şi-au plătit analizele şi medicamentele.
Cele mai grave probleme din sistemul sanitar, potrivit celor chestionaţi, sunt lipsa medicilor specializaţi şi a echipamentelor, dar şi cea de comunicare între pacienţi şi specialişti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰