Antena Meniu Search
x

Curs valutar

În România, bolnavii de cancer trebuie să înfrunte şi birocraţia

Mii de pacienţi cu cancer aşteaptă cu lunile tratamentele de care depind vieţile lor. Medicamente pe care medicii nu le pot prescrie, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a publicat protocoalele promise.

de Redactia Observator

la 12.06.2018 , 23:59

Mii de pacienţi cu cancer aşteaptă cu lunile tratamentele de care depind vieţile lor. Medicamente pe care medicii nu le pot prescrie, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a publicat protocoalele promise. În lipsa lor, oamenii sunt condamnaţi la suferinţă.

În urmă cu cinci ani, această pacientă a fost diagnosticată cu cancer bronhopulmonar. S-a vindecat, dar acum luptă şi pentru alţi oameni care au nevoie de tratamente inovatoare. Ştie cât de dureroasă e chimioterapia. 

Mariana Alexandru, supravieţuitoare cu cancer:

Vezi și

Mai ales la începutul terapiei , când a început să-mi cadă părul, gene, sprâncene, nu mai eram om, treceam pe lângă oglindă şi nici nu voiam să mă văd.

Ţara noastră decontează un singur tratament inovator pentru acest tip de cancer. Asta deşi studiile arată că pacienţii trăiesc cu trei ani în plus faţă de cei care urmează terapia clasică.

Polixenia Iorga, medic oncolog:

O supravieţuire de 16% în rândul pacienţilor cu cancer bronhopulmonar non-microcelular la 5 ani.

19 medicamente noi au fost aprobate recent pe lista de compensate, însă Ministerul Sănătăţii nu a publicat încă protocoalele, astfel că medicii nu pot prescrie tratamentele. 

Cezar Irimia, preşedintele FABC:

Întârzierea acestor tratamente nu poate decât să-i agraveze starea şi chiar survenirea decesului.

De la minister vin doar promisiuni că protocoalele sunt aproape gata. Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, crede că unii medici nu prescriu nici măcar cu legea în faţă. 

Florian Bodog, fostul ministru al Sănătăţii:

Întotdeauna se poate găsi un procuror mai harnic care să se gândească să-l pună sub anchetă, de ce a prescris, cine l-a influenţat, de ce l-a influenţat. E periculos, dacă greşeşti o literă, dacă ai bifat un alt cod.

Potrivit asociaţiilor de pacienţi, 130 de bolnavi cu cancer mor zilnic în aşteptarea unui tratament care ar putea să le prelungească viaţa. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » În România, bolnavii de cancer trebuie să înfrunte şi birocraţia