În timp ce săpa în grădină, un bărbat din Neamţ a făcut o descoperire istorică

De Monica Palade.
Publicat: 14.04.2021, 16:26.
Actualizat: 14.04.2021, 17:28

În timp ce săpa în grădina casei sale, un bărbat din Neamţ a făcut o descoperire de-a dreptul istorică. Moldoveanul a găsit o monedă extrem de rară, care face parte din primele serii de monede din România.

În timp ce săpa în grădină, un bărbat din Neamţ a făcut o descoperire istorică: O monedă rară din prima serie de bănuţi din România

Omul a postat imaginea pe Facebook şi i-a întrebat pe internauţi dacă moneda este valoroasă. Mesajul a fost văzut şi de poliţişti care s-au sesizat din oficiu.

Iar bănuţul era o adevărată comoară, cel puţin din punct de vedere istoric. Moneda veche data din perioada 1572 - 1574 şi este prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă, cu diametrul de circa 24 mm şi este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, categoria Tezaur.

Bănuţul a ajuns în colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, unde se regăseşte încă o monedă de acest fel, fiind exemplare destul de rar întâlnite.

Citește și:

Ce spun poliţiştii

Potrivit oamenilior legii, "la data de 12 aprilie a.c., poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la o postare a unei persoane, însoţită de două fotografii cu o monedă veche, prin care solicita informaţii de la cunoscători despre aceasta.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoana care avea moneda este din judeţul Neamţ şi a găsit-o pe timpul efectuării unor lucrări agricole în curtea locuinţei.

În urma informaţiilor primite de la poliţişti cu privire la legislaţia incidentă, la aceeaşi dată persoana a înştiinţat primăria cu privire la descoperirea întâmplătoare, iar bunul a fost predat către Complexul Muzeal Moldova Iaşi".

Ştire realizată cu ajutorul informaţiilor oferite de reporterul Observator Clara Mihociu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.