Antena Meniu Search
x

Video Un fost poliţist din Olt a descoperit un tezaur vechi de mii de ani. Comoara era ascunsă chiar lângă casa părintească

Un poliţist din Olt, ieşit la pensie şi pasionat de antichităţi, a scos la lumină un tezaur: 70 de monede vechi de peste 2000 de ani, în stare excelentă. Omul a investit într-un detector de metale şi mare i-a fost mirarea când, la doar câţiva paşi de casa părintească, a făcut marea descoperire, care îi poate aduce 30 la sută din valoarea tezaurului. Comoara va ajunge în vitrinele Muzeului Judeţean.

de Redactia Observator

la 17.03.2021, 20:40

Vezi și
  • Un fost poliţist a dat peste o adevărată comoară, chiar lângă casa părintească
  • Bărbatul ar putea primi 30 la sută din valoarea tezaurului

Pe Paul Durcă l-am găsit în curtea casei sale din Radomireşti. Locul care, timp de mii de ani, a ascuns o comoară. Fostul om al legii îşi dedică timpul pasiunii sale: vânătoarea de comori. Acum două luni şi-a cumpărat un detector de metale şi l-a pus imediat la treabă.

''Poate să fie şi o monedă de 50 de bani contemporană, de acum. Am găsit câteva.''

Acum câteva zile, a dat norocul peste el. Nu se aştepta atunci când a auzit semnalul sonor că îl aştepta, îngropat în pământ, un adevărat tezaur. 

Paul Durcă: Eram gata să renunț. Nu îmi venea să cred ochilor. Mai ales acolo, la 250 de metri de casă. Mi s-a părut aproape imposibil. Ce să vă spun? Nu mai aveam, îmi crescuse pulsul, nu mai aveam respirație, picioarele mi se înmuiaseră.

Monedele găsite sunt perfect conservate

Erau nu mai puţin de 70 de monede din argint. Paul a pus mâna pe telefon şi şi-a chemat foştii colegi. Tezaurul a fost predat muzeului din Olt şi va putea fi, în curând, văzut în expoziţia muzeală. Spre marea surpriză a tuturor, monedele sunt perfect conservate.

''Ele sunt parţial oxidate. Unele. Iar altele sunt oxidate total, iar astea sunt într-o stare chiar foarte, foarte bună.''

Experţii spun că datează din secolul 2 înainte de Hristos şi poartă însemnele Provinciei Macedonia Prima.

Denisa Guţică, specialist numismatică: Aversul este reprezentat un scut macedonean, în care, în centrul perlat, într-un cerc perlat apare bustul zeiței Artemis. Într-o parte a zeiței apar cumva mai discret tolba şi cu arcul, care sunt apanajele ei, ale acestei zeiţe a vânătorii.

La vremea aceea, negoţul se făcea mai ales în marile aşezări ale fostei Dacii. Cu ajutorul descoperirilor de acest fel, istoricii reuşesc să refacă traseele popoarelor antice. 

George Smaranache, director muzeu: Nu numai pentru patrimoniul muzeului, ci pentru România, în general, este o descoperire extraordinară având în vedere vechimea şi valoarea istorică a acesteia. 

După expertizarea monedelor, căutătorul de comori va fi şi recompensat. 

Cătălin Andronachescu, director Direcţia de Cultură Olt: O persoană care face o descoperire întâmplătoare este recompensată cu 30%, o recompensa bănească de 30%, iar în urma expertizarii şi evaluării bunului descoperit, până la 45% dacă se dovedeşte a fi o descoperire excepţională. 

Oricine îşi doreşte să caute comori ascunse trebuie să ştie că poate să facă acest lucru abia după ce obţine o autorizare a activităţii şi a detectorului folosit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Un fost poliţist din Olt a descoperit un tezaur vechi de mii de ani. Comoara era ascunsă chiar lângă casa părintească