Video Un fost poliţist din Olt a descoperit un tezaur vechi de mii de ani. Comoara era ascunsă chiar lângă casa părintească
Un poliţist din Olt, ieşit la pensie şi pasionat de antichităţi, a scos la lumină un tezaur: 70 de monede vechi de peste 2000 de ani, în stare excelentă. Omul a investit într-un detector de metale şi mare i-a fost mirarea când, la doar câţiva paşi de casa părintească, a făcut marea descoperire, care îi poate aduce 30 la sută din valoarea tezaurului. Comoara va ajunge în vitrinele Muzeului Judeţean.
- Un fost poliţist a dat peste o adevărată comoară, chiar lângă casa părintească
- Bărbatul ar putea primi 30 la sută din valoarea tezaurului
Pe Paul Durcă l-am găsit în curtea casei sale din Radomireşti. Locul care, timp de mii de ani, a ascuns o comoară. Fostul om al legii îşi dedică timpul pasiunii sale: vânătoarea de comori. Acum două luni şi-a cumpărat un detector de metale şi l-a pus imediat la treabă.
''Poate să fie şi o monedă de 50 de bani contemporană, de acum. Am găsit câteva.''
Acum câteva zile, a dat norocul peste el. Nu se aştepta atunci când a auzit semnalul sonor că îl aştepta, îngropat în pământ, un adevărat tezaur.
Paul Durcă: Eram gata să renunț. Nu îmi venea să cred ochilor. Mai ales acolo, la 250 de metri de casă. Mi s-a părut aproape imposibil. Ce să vă spun? Nu mai aveam, îmi crescuse pulsul, nu mai aveam respirație, picioarele mi se înmuiaseră.
- Descoperire incredibilă făcută de un căutator de comori într-o pădure din Botoşani. Are 4.000 de ani vechime
- Un explorator celebru, care a descoperit 500 de monede de aur pe o epavă, rămâne în închisoare. Care este motivul
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 3 aprilie, Sfântul Nichita Mărturisitorul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, joi 3 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
Monedele găsite sunt perfect conservate
Erau nu mai puţin de 70 de monede din argint. Paul a pus mâna pe telefon şi şi-a chemat foştii colegi. Tezaurul a fost predat muzeului din Olt şi va putea fi, în curând, văzut în expoziţia muzeală. Spre marea surpriză a tuturor, monedele sunt perfect conservate.
''Ele sunt parţial oxidate. Unele. Iar altele sunt oxidate total, iar astea sunt într-o stare chiar foarte, foarte bună.''
Experţii spun că datează din secolul 2 înainte de Hristos şi poartă însemnele Provinciei Macedonia Prima.
Denisa Guţică, specialist numismatică: Aversul este reprezentat un scut macedonean, în care, în centrul perlat, într-un cerc perlat apare bustul zeiței Artemis. Într-o parte a zeiței apar cumva mai discret tolba şi cu arcul, care sunt apanajele ei, ale acestei zeiţe a vânătorii.
La vremea aceea, negoţul se făcea mai ales în marile aşezări ale fostei Dacii. Cu ajutorul descoperirilor de acest fel, istoricii reuşesc să refacă traseele popoarelor antice.
George Smaranache, director muzeu: Nu numai pentru patrimoniul muzeului, ci pentru România, în general, este o descoperire extraordinară având în vedere vechimea şi valoarea istorică a acesteia.
După expertizarea monedelor, căutătorul de comori va fi şi recompensat.
Cătălin Andronachescu, director Direcţia de Cultură Olt: O persoană care face o descoperire întâmplătoare este recompensată cu 30%, o recompensa bănească de 30%, iar în urma expertizarii şi evaluării bunului descoperit, până la 45% dacă se dovedeşte a fi o descoperire excepţională.
Oricine îşi doreşte să caute comori ascunse trebuie să ştie că poate să facă acest lucru abia după ce obţine o autorizare a activităţii şi a detectorului folosit.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰